foto: Shutterstock
Lēts pārtikas produkts, kas samazina zarnu vēža risku
Esi vesels
2023. gada 15. decembris, 06:35

Lēts pārtikas produkts, kas samazina zarnu vēža risku

Jauns.lv

Kolorektālais vēzis, kas skar resno un taisno zarnu, ir trešais izplatītākais vēža veids pasaulē. Pie agrīnas diagnostikas vēzis ir labi ārstējams, nereti pat pilnībā izārstējams, taču jāprot atpazīt pirmie tā simptomi. 

Kolorektālā vēža simptomi ne vienmēr parādās agrīnā stadijā. Tikai aptuveni trīs līdz četri no desmit kolorektālā vēža gadījumu tiek diagnosticēti agrīnā stadijā, kad slimību vēl ir iespējams apturēt. 

Lai gan pilnībā novērst kolorektālo vēzi nav iespējams, iepriekš veiktie pētījumi liecina, ka regulāras fiziskās aktivitātes, veselīga svara uzturēšana un noteikta uztura izvēle var palīdzēt.

Kāpēc izvēlēties baltās pupiņas? 

Teksasas Universitātes Andersona vēža centra epidemioloģijas asociētā profesore un šī pētījuma vadošā autore Dr. Kerija Daniela Mak Dugala skaidro, ka viņu īpaši iedvesmoja daudzsološie atklājumi, kas gūti pirmajos pirmsklīniskajos pētījumos, kuros īpaši pārbaudīta balto pupiņu ietekme uz aptaukošanos, iekaisumu un kolorektālo vēzi.

"Šis apjomīgais pētījums parādīja, ka dalībniekiem, kuri palielināja pupiņu patēriņu - katru dienu vai tuvu tam -, bija mazāks risks saslimt ar progresējošas kolorektālās adenomas recidīvu - pirmsvēža un augsta riska polipu veidu, kas, ļoti iespējams, progresē līdz kolorektālajam vēzim, ja netiek nekavējoties noķerts kolonoskopijas laikā un pilnībā izņemts," viņa turpināja.

Šajā pētījumā izlases veidā tika atlasīti 55 vīrieši un sievietes, kas vecāki par 30 gadiem un kam bija zarnu bojājumi, kolorektālais vēzis un/vai augsts pirmsvēža polipu risks. 

Astoņas nedēļas dalībnieki tika aicināti vai nu ievērot parasto diētu, vai arī pievienot savam uzturam ik dienas tasi vārītu balto pupiņu.

Pētnieki atklāja, ka dalībniekiem, kuri katru dienu lietoja baltās pupiņas, bija vērojamas pozitīvas izmaiņas zarnu mikrobiomā. 

Kā zarnu veselība ir saistīta ar kolorektālo vēzi

Kolorektālo vēzi pārdzīvojušajiem cilvēkiem ir svarīgi, lai zarnu mikrobioms būtu līdzsvarots, jo tas tieši mijiedarbojas ar resnās zarnas epitēliju, kurā attīstās kolorektālais vēzis.

Kolorektālā vēža recidīvam, sirds un asinsvadu slimībām un citām hroniskām saslimšanām ir kopīgs modificējamu riska faktoru kopums, kas saistīts ar uzturu, aptaukošanos un iekaisumu, kur zarnu mikrobioms spēlē galveno lomu.

Arī iepriekšējie pētījumi ir pierādījuši zarnu mikrobioma nozīmīgo lomu kolorektālā vēža attīstībā. 

Biežākie simptomi ir šādi:

  • asinis izkārnījumos,
  • daudz gļotu izkārnījumos,
  • vēdera izejas pārmaiņas – šķidra vēdera izeja vai aizcietējums,
  • sāpes vēderā,
  • ķermeņa masas samazināšanās,
  • vājums, nespēks.

Taču neviens no šiem simptomiem nav specifisks tikai kolorektālā vēža gadījumā. Piemēram, asinis izkārnījumos var rasties hemoroīdu gadījumā, bet caureju var izraisīt resnās zarnas infekcija.