Vai zini, kuri ir zarnām visdraudzīgākie dārzeņi?
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 31. decembrī, 06:34

Vai zini, kuri ir zarnām visdraudzīgākie dārzeņi?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mēs visi zinām, lai būtu laba veselība, ir jābūt veselām zarnām. Beidzot zinātnieki atklājuši, kurš dārzenis spēj zarnas uzturēt veselas.

Brokolis ir atzīts par zarnām visdraudzīgāko dārzeni. Pētnieki no Pensilvānijas štata atzīst, ka brokoļi, kas pieder pie krustziežu dzimtas, spēj nomākt vēža un otrā tipa cukura diabēta attīstību un papildus dod labumu arī zarnām.

Brokoļi satur molekulas, kas piesaistās receptoriem, kuri savukārt sāk aktivitātes, kas palīdz aizsargāt tievās zarnas gļotādu. Gļotāda laiž cauri ūdeni un uzturvielas, bet aiztur ēdiena daļiņas un baktērijas, citiem vārdiem sakot, brokoļi palīdz pasargāt zarnas no caurās zarnas sindroma. Pētnieki uzsver, ka arī citi krustzieži kā kāposti un Briseles kāposti pasargā zarnas, un tiem būtu jābūt iekļautiem veselīgā uzturā.

Pētnieki 15 % no kopējā barības daudzuma laboratorijas pelēm aizstāja ar brokoļiem – cilvēku mērogā tās būtu 3,5 tases brokoļu jeb apmēram 315 g – un salīdzināja to zarnu veselību ar pelēm, kuras nesaņēma brokoļus. Brokoļi stimulēja arilhidrokarbona (AhR) receptoru aktivitāti, kas aizsargāja tievās zarnas gļotādu. Pelēm, kas neēda brokoļus, zarnu veselība bija pasliktinājusies un arilhidrokarbona receptoru bija maz vai tie vispār nebija aktīvi.

Pētnieki domā, ka līdzīgi rezultāti, kādus novēroja pelēm, varētu būt arī cilvēkiem.