foto: Shutterstock
Atrasts veids, kā diagnosticēt zarnu vēzi bez biopsijas ņemšanas
Esi vesels
2024. gada 18. marts, 15:45

Atrasts veids, kā diagnosticēt zarnu vēzi bez biopsijas ņemšanas

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Apvienotās Karalistes pētnieki atraduši veidu, kā diagnosticēt zarnu vēzi, bez biopsijas paņemšanas. Atbilde slēpjas pozitronu emisijas tomogrāfijā (PET). 

Biopsijas veikšana ir invazīva procedūra, kas saistīta ar vairākiem veselības riskiem, piemēram, infekciju, turklāt ir ierobežotas iespējas iegūt paraugus no pacienta zarnām. 

Eksperti no Glāzgovas atklāja, ka PET attēlveidošanas metode ļauj pārbaudīt zarnas pilnībā, bez vajadzības ņemt biopsijas materiālu. PET skenēšana rada trīsdimensiju attēlu ķermeņa iekšienē, un pētnieki uzskata, ka vairāku skenēšanu veikšana ārstēšanas laikā varētu palīdzēt efektīvāk uzraudzīt slimību.

"PET skenēšanai ir potenciāls revolucionāri mainīt vēža diagnostiku un ārstēšanu. PET attēlveidošana piedāvā daudzsološu alternatīvu, jo tā spēj izpētīt visu vēža "ainavu", ļaujot mums sīkāk izpētīt audzējus, kamēr tie vēl aug," skaidro Dr. Deivids Lūiss, Glāzgovas Universitātes profesors. 

Pētnieku komanda izmantoja esošos ģenētiskos datus par zarnu vēzi, lai, izmantojot PET attēlveidošanu, noteiktu dažādas audzēju īpašības.

"Šie atklājumi, ko veikusi „Cancer Research UK” Skotijas institūta un Glāzgovas Universitātes komanda, sniedz aizraujošu iespēju revolucionāri mainīt veidu, kā mēs diagnosticējam un uzraugām zarnu vēzi bez invazīvas ķirurģiskas operācijas, samazinot risku un uzlabojot rezultātus pacientiem," uzsver Dr. Katrīna Eliota, "Cancer Research UK" pētniecības direktore.

"PET attēlveidošana ir ļoti svarīgs instruments mūsu turpmākajā pieejā šīs slimības diagnosticēšanā, kas skar tik daudzus cilvēkus," viņa piebilst.