Pasargāts nav neviens, kurš bijis tuvumā. Kādas pazīmes liecina par tuberkulozi, stāsta pneimonoloģe
foto: Shutterstock
Runā speciālists
2024. gada 31. maijā, 07:10

Pasargāts nav neviens, kurš bijis tuvumā. Kādas pazīmes liecina par tuberkulozi, stāsta pneimonoloģe

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Neviens, kurš nonācis ciešā un ilgstošā kontaktā ar tuberkulozes baciļu izdalītāju, nav pasargāts. Risku saslimt ar šo infekcijas slimību palielina dažādi faktori.

Konsultē pneimonoloģe Anželika Koševacka.

Faktori, kas palielina saslimšanas risku, ir blakusslimības, kuras nomāc imunitāti, piemēram, HIV infekcija, plaušu, nieru slimības, cukura diabēts, C vīrushepatīts un medikamenti, kas pazemina organisma imunitāti.

foto: Publicitātes foto
Pneimonoloģe Anželika Koševacka.
Pneimonoloģe Anželika Koševacka.

Cilvēka imunitāti pazemina arī narkotiku, toksisko vielu un alkohola lietošana, smēķēšana, kā arī slikti sadzīves apstākļi, nepilnvērtīgs uzturs, ilgstošs stress. Tuberkulozes izplatīšanos veicina dzīvošana slēgtā kolektīvā. Risks pieaug šaurās, nevēdinātās telpās, bet svaigā gaisā inficēties faktiski nav iespējams. Pansionātos un patversmēs risks inficēties ar tuberkulozi ir augsts, ja iestādē kāds ar to saslimis.

Ja cilvēkam ir spēcīgs organisms un kontakts ar saslimušo bijis īslaicīgs, organisms pats iznīcina tuberkulozes mikobaktērijas, un cilvēks nesaslimst.

Jāpievērš uzmanība tādiem simptomiem kā klepus, ja tas turpinās ilgāk nekā trīs nedēļas, ilgstošs nogurums un nespēks, svīšana naktīs, kā arī svara samazināšanās, paaugstināta ķermeņa temperatūra, sāpes krūtīs un klepošana ar asinīm. Bērniem tuberkuloze var noritēt kā saaukstēšanās, ieildzis bronhīts, plaušu karsonis, kas nepadodas ārstēšanai, mainās bērna uzvedība, zīdaiņi slikti pieņemas svarā, ir raudulīgi.