foto: Shutterstock
Lai bērns neslimotu, ik dienu četras stundas jāpavada svaigā gaisā
Gumijas zābaki un atbilstošs apģērbs ļaus baudīt svaigā gaisa labumus arī lietainās dienās. Jāraugās, lai bērnam kājas ir sausas un deguns silts – pārsalšana ir nevajadzīgs pārbaudījums imūnsistēmai.
Bērni
2022. gada 16. septembris, 07:51

Lai bērns neslimotu, ik dienu četras stundas jāpavada svaigā gaisā

"100 Labi Padomi"

Rudens tuvums atgādina – drīz būs klāt arī saaukstēšanās slimību sezona. Kā nostiprināt bērna veselību, lai dažādi vīrusi ietu secen?

Fiziskās aktivitātes svaigā gaisā

Bērna veselībai ir vajadzīga kārtīga izkustēšanās katru dienu. Lieliski, ja svaigā gaisā viņš var pavadīt četras stundas, pats minimums ir vismaz stundu ilga pastaiga vai aktīvas spēles. Kā ar lietainām dienām? Gumijas zābaki un atbilstošs apģērbs ļaus baudīt svaigā gaisa labumus arī lietainās dienās. Jāraugās, lai bērnam kājas ir sausas un deguns silts – pārsalšana ir nevajadzīgs pārbaudījums imūnsistēmai. Tāpat jāseko, lai bērns nepārkarstu un varētu novilkt kādu apģērba gabalu atbilstoši gaisa temperatūrai un fiziskajām aktivitātēm.

Ūdens procedūras un peldbaseins

Peldēšanās un ūdens procedūras bērniem septembrī ir pat vēl vajadzīgākas nekā vasarā, jo būšana ūdenī noņem stresu, kas, sākot skolas vai bērnudārza gaitas, mēdz būt lielāks nekā parasti. Ja ūdens ir pietiekami silts, saulainā atvasaras dienā vēl var doties peldēties.

Tomēr uzmanīgi jāseko, lai bērns pārāk neatdziest. Peldei jābūt īsākai, pēc tās rūpīgi jānoslaukās un ātri jāapģērbjas. Tie bērni, kas regulāri peldējušies visu vasaru, var turpināt baudīt īsas peldes līdz pat vēlam rudenim. Norūdīties var arī ar ikrīta mazgāšanos un aplaistīšanos, pakāpeniski pazeminot ūdens temperatūru. Labs izkustēšanās un imunitātes stiprināšanas veids ir nodarbības peldbaseinā, tikai jāpievērš uzmanība, lai pēc baseina bērns ar slapjiem matiem neietu ārā, jo sevišķi aukstā vai vējainā laikā.

Pilnvērtīgs uzturs

Cilvēka imunitāti nodrošina sarežģīts bioķīmisks mehānisms, kurā iesaistītas daudzas un dažādas vielas. Ja uzturs ir daudzveidīgs un pilnvērtīgs, mūsu ķermeņa bioķīmiskā laboratorija saražo visu, kas nepieciešams veselīgai imunitātei, ja pietrūkst kādu vitamīnu vai citu uzturvielu, dabiskā imunitāte var buksēt. Vietējo augļu un dārzeņu daudzveidība rudenī ir apskaužama. Tikko no lauka nākušas bietes, burkāni, ķirbji, selerijas, cūku pupas un citi dārzeņi vēl ir pārpilni ar vitamīniem, kas uzglabājot pamazām zudīs. Dārzeņu lietošana uzturā organismā rada sārmaināku vidi un stiprina imunitāti arī šādā veidā. Ja bērnam patīk grauzt svaigus burkānus vai citus dārzeņus – lieliski! Dārzeņus var arī rīvēt, cept, sautēt, izmantot salātos.

Savāc mežrozītes, kadiķogas un dzērvenes

Rudens ir īstais laiks, lai vēl ievāktu imunitāti stiprinošas dabas veltes. Mežrozīšu augļu tēja noderēs visu ziemu kā D vitamīna un antioksidantu avots, veselību stiprina arī dzērvenes un brūklenes. Savukārt desmit kadiķogas dienā ir spēcīga antioksidantu deva un imunitātes stiprinātājs.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Veselības akadēmija" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi"