foto: Shutterstock
Kāpēc Latvijā atkal pieaug tuberkulozes gadījumu skaits? Daktere apgāž visplašāk pieņemto mītu
Esi vesels
2024. gada 24. marts, 06:21

Kāpēc Latvijā atkal pieaug tuberkulozes gadījumu skaits? Daktere apgāž visplašāk pieņemto mītu

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Kādam varētu šķist, ka par pasaulē nāvējošāko dēvētā slimība taču neattiecas uz mani – sociāli labvēlīgos apstākļos dzīvojošu, darbspējīgā vecumā un visādi citādi veselu indivīdu. Bet tuberkuloze nešķiro, par spīti sabiedrības uzliktajam rāmim –ar šo jau slimo tikai dzērāji un bezpajumtnieki. Nē! Slimo arī bagātie un citādi veselie.

Katru gadu 24. martā visā pasaulē tiek atzīmēta Tuberkulozes diena, lai pievērstu sabiedrības uzmanību slimībai, kas ir ārstējama un tomēr ik gadu nogalina divus miljonus cilvēku visā pasaulē. 

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem saslimstība ar tuberkulozi Latvijā 2023. gadā ir pieaugusi, jeb – atgriezusies pirms pandēmijas līmenī. Dati liecina, ka 2023. gadā reģistrēti 347 tuberkulozes gadījumi jeb 18,4 uz 100 000 iedzīvotāju. Latvijā saslimstība ar tuberkulozi ir gandrīz divas reizes augstāka nekā vidēji ES/EEZ valstīs. 

Kā stāsta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Ieva Rimšāne, Covid-19 pandēmijas laikā visā Eiropā bija vērojams tuberkulozes gadījumu skaita samazinājums, bet tas skaidrojams ar pacientu novēlotu vēršanos pie ārstiem. “Tuberkulozes gadījumu skaita pieaugums pēc pandēmijas ir novērots visā Eiropā, tā kā tā nav specifiska situācija tikai mūsu valstī. Saslimstība Latvijā ir vidēji divas reizes augstāka, nekā Eiropā,” uzsver Rimšāne, piebilstot, ka augusi ir arī saslimstība bērnu vidū. 

Kas cilvēkus kavē veikt pārbaudes? 

Pneimonoloģe Ilze Morozova SPKC tiešsaistes diskusijā par aktualitātēm tuberkulozes jomā uzsvēra, ka sabiedrībā ir ļoti zems zināšanu līmenis par šo slimību. Daudzi uzskata, ka tā ir kāda pagātnes saslimšana un mūsdienās vairs neeksistē. “Tas, kas ir jādara – jāinformē pacienti, ka tuberkuloze nav pazudusi ne Latvijā, ne pasaulē. Mums ir jāstrādā plašāk arī ar primārās aprūpes speciālistiem, jo daudzi pacienti ir vērsušies pie primārās aprūpes speciālistiem, stāsta, ka viņiem ir klepus, bet viņi netiek sadzirdēti, netiek pienācīgi izmeklēti.” 

Tāpat daktere apgāž sabiedrībā bieži izplatītu mītu, ka tuberkuloze ir tikai bezpajumtnieku un dzērāju slimība. “Šobrīd mums nodaļā ārstējas gados jauni, strādājoši cilvēki.”. Ārste piebilst, ka nereti tieši tas ir klupšanas akmens, jo cilvēki baidās zaudēt darbu, laikus nevēršas pie ārstiem, tāpēc bieži gadoties redzēt jau ielaistas, grūtāk izārstējamas tuberkulozes formas. 

Tikmēr RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centra Rīgas ambulatorās nodaļas atbildīgā māsa Evita Biraua piebilst, ka, lai saslimtu ar tuberkulozi, vienmēr nepieciešams ilgstošs kontakts ar slimu cilvēku. “Tas kontakts var būt bijis pat pirms 10 gadiem, cilvēks ir inficējies, baktērija ir nonākusi organismā, bet cilvēks nav saslimis. Notiekot kādiem nelabvēlīgiem apstākļiem, baktērija var attīstīties un cilvēks saslimt.” 

Neticēja pat ārsti...

Nereti stigmas par šo slimību ir ne tikai sabiedrības vidū, bet arī starp ārstiem. Jauns strādājošs cilvēks, sociāli labvēlīgos apstākļos dzīvojošs – kāpēc gan maz iedomāties par tuberkulozi? 

Tuberkulozes paciente Inga (vārds mainīts) stāsta, kā viņa nonāca līdz diagnozei: 

“Mans vienīgais simptoms bija svara zudums, par ko sākumā pat priecājos. Kad manām auguma aprisēm gribot, negribot uzmanību sāka pievērst arī apkārtējie, sapratu, ka jāmeklē cēlonis. Un es meklēju. Gadu! Neviens no neskaitāmajiem ārstiem neiedomājās, ka vainojama varētu būt plaušu tuberkuloze. Tā vietā, lai saņemtu nosūtījumu uz rentgenu, es vairākkārt dzirdēju: “Visas analīzes it kā labas, varbūt tuberkuloze..”, kas apslāpējās pie ārstu izteiktā: “Nu nevar būt!” Pie šī teikuma es apstājos, un izslēdzu domu pašā saknē. Mani izglāba ārste, kura nevadījās pēc stigmām par šo saslimšanu, bet uzreiz nozīmēja rentgenu. Un tur jau tā bija – plaušu tuberkuloze pilnā krāšņumā. Ārstējos deviņus mēnešus un tagad esmu pilnībā vesela. Ja kāds baidās veikt pārbaudes, es tomēr ieteiktu paskatīties bailēm acīs un iet un darīt. Sliktākais, kas var notikt – tev varbūt arī atklās slimību, bet tā nav neārstējama,” stāsta Inga. 

Cilvēki, kuri pakļauti lielākam riskam saslimt ar tuberkulozi: 

  • cilvēki, kuri atrodas pastāvīgā kontaktā ar tuberkulozes slimnieku;
  • cilvēki, kuri slimo ar HIV infekciju;
  • cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu slimībām;
  • cilvēki, kuri slimo ar alkoholismu, narkomāniju, toksikomāniju;
  • cilvēki, kuri slimo ar cukura diabētu;
  • cilvēki, kuri ir pārslimojuši tuberkulozi;
  • cilvēki ar novājinātu imunitāti;
  • pacienti, kuri lieto imunitāti pazeminošu ārstēšanu (specifiska ārstēšana, ko izmanto smagu veselības problēmu gadījumos, piemēram, pēc orgānu trans-plantācijas);
  • veselības aprūpes iestāžu, ieslodzījuma vietu, patversmju un sociālās aprūpes iestāžu darbinieki.

Lielākam riskam saslimt ir pakļauti arī tie cilvēki, kuri:

  • grūti panes stresu;
  • nepietiekoši atpūšas;
  • smēķē, tai skaitā ūdens pīpi un „zālīti”;
  • lieto nepilnvērtīgu uzturu un kuriem ir slikti sadzīves apstākļi.

Raksturīgākās tuberkulozes saslimšanas pazīmes ir:

  • klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas;
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • novērojams svara zudums;
  • pastiprināta svīšana naktīs.