foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kuri var aizmigt jebkur... Psiholoģes padomi, kā nogulēt saldā miegā visu nakti
Esi vesels
2024. gada 14. maijs, 21:25

Ir cilvēki, kuri var aizmigt jebkur... Psiholoģes padomi, kā nogulēt saldā miegā visu nakti

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lai ikdienā varētu darboties produktīvi, ir labi jāizguļas, jo ilgstošs miega trūkums traucē koncentrēties, apgūt jaunu informāciju un to atcerēties. Tāpat, ja neesi izgulējusies, mazinās darbaspējas un pasliktinās vispārējā pašsajūta.

Konsultē psiholoģe, Riga Brain smadzeņu trenere Tetiana Orlenko.

1. Miers. Miegam ļoti kaitē stress. Ne velti atvaļinājuma laikā, kad nav rūpju un satraukumu, cilvēki guļ tik saldi. Ja ikdiena ir satraukuma, raižu vai pārdzīvojumu pilna, jācenšas stresa līmeni samazināt. To var izdarīt, ejot pastaigāties pirms miega, izpildot stiepšanās vingrinājumus, meditējot vai nodarbojoties ar rokdarbiem.

2. Viedierīces. Ziņu lasīšana un sociālo tīklu pārskatīšana kaitē divējādi. Pirmkārt, viedierīces izstaro zilo gaismu, kas mazina melatonīna jeb miega hormona sintēzi. Otrkārt, ziņās un sociālajos tīklos atrodamā informācija nenomierina, drīzāk satrauc, tāpēc naktī nevar gulēt. Speciālisti iesaka nelietot viedierīces stundu pirms naktsmiera, bet labāk palasīt grāmatu vai darīt kaut ko citu.

3. Tumsa un klusums. Ir cilvēki, kuri var gulēt jebkur, kamēr citiem nepieciešama sava gulta un klusums. Noteikti parūpējies par tādiem apstākļiem, kādos tu izgulies vislabāk. Pirms gulētiešanas izvēdini guļamistabu. Ja ir iespēja regulēt gaisa temperatūru telpās, guļamistabā to izvēlies par pāris grādiem vēsāku. Ideālā gadījumā guli pilnīgā tumsā – tam noderēs tumši un cieši aizvērti aizkari vai žalūzijas, kas nelaiž cauri gaismu. Ja traucē uz ielas dzirdamie vai kaimiņu radītie trokšņi, pamēģini izmantot ausu aizbāžņus.

4. Fiziska slodze. Mērena un regulāra fiziskā slodze uzlabo miegu, taču, ja pirms gulēšanas esi fiziski aktīva, ķermenim ir grūti pārslēgties uz atpūtas režīmu.

5. Ēdiens un dzērieni. Kārtīga paēšana pirms gulēšanas traucē labam miegam, tāpēc pāris stundu pirms došanās pie miera izvēlies veselīgas, vieglas uzkodas.  Priekšroku dod dzērieniem, kas nesatur alkoholu un kofeīnu. Laba izvēle ir nomierinoša zāļu tēja.

6. Režīms. Noteikts diennakts ritms ilgtermiņā uzlabo miega kvalitāti, tāpēc, ja tas ir iespējams, celies un ej gulēt vienā laikā. Ar laiku pie šāda rima pieradīsi.

Ņem vērā!

Ja šie padomi nelīdz un tu ilgstoši mokies ar bezmiegu, konsultējies ar ārstu.