foto: Shutterstock
Eksperts nosauc sliktāko lietu, ko darīt, ja vēlaties labi izgulēties
Esi vesels
2024. gada 22. janvāris, 20:09

Eksperts nosauc sliktāko lietu, ko darīt, ja vēlaties labi izgulēties

Jauns.lv

Labs naktsmiegs ir ļoti svarīgs, lai nākamajā dienā justos možs un produktīvs, taču ir lietas, kas var izjaukt ierasto miega režīmu. Gulta ir domāta vienīgi gulēšanai, tāpēc tās izmantošana citām aktivitātēm, piemēram, lasīšanai, var būtiski ietekmēt miega režīmu.

Ārsts Česters Vjū, kurš specializējas bezmiega ārstēšanā stāsta, ka pat laiskošanās gultā no rītiem var izjaukt laba miega režīmu. „Noteikums nr1. – celies augšā no gultas, līdzko esi pamodies!”. Tas palīdz smadzenēm saprast, ka gulta ir vieta, kur izgulēties, piebilst ārsts.

Citi miega eksperti uzskata, ka, pamostoties vajadzētu izdzert glāzi ūdens un pabūt svaigā gaisā. „Dienas gaisma ir ļoti svarīga, lai uzturētu mūsu diennakts ritmu. Pētījumi liecina, ka saules gaismas trūkums var pasliktināt miega kvalitāti, veicināt bezmiegu un negatīvi ietekmēt garastāvokli,” uzsver ārsts.

Svarīga ir arī fiziska slodze pēc pamošanās. Tai nav jābūt intensīvai - pietiek ar vieglu stiepšanos un kustībām, kas paātrina sirdsdarbību.

Dr. Kriss Vinters, neirologs un miega veselības eksperts, iesaka: "ātra aktivizēšanās ir lielisks veids, kā dot smadzenēm signālu, ka diena ir sākusies". "Treniņiem nav jābūt īpaši intensīviem. Es katru dienu iesāku, pastaigājoties ar saviem suņiem vai ejot kopā ar sievu uz darbu," viņš piebilda.