foto: Zane Bitere/LETA
7 jautājumi par analīžu nodošanu, kas jāzina visiem
Runā speciālists
2024. gada 21. februāris, 11:30

7 jautājumi par analīžu nodošanu, kas jāzina visiem

Jauns.lv

Paplašinoties iespējām nodot analīzes un saņemt kvalitatīvus laboratorijas pakalpojumus, iedzīvotājiem tomēr aizvien saglabājas jautājumi par to veikšanu un rezultātu saņemšanu.

Ja cilvēkam kopumā ir laba veselība, salīdzinoši reti tiek veiktas analīzes, brīdī, kad tās tomēr nepieciešamas, papildu atbilžu meklēšana uz radušajiem jautājumiem ir saprotama, saka Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore, “Centrālās laboratorijas” padomes locekle Jeļena Storoženko.

Vai varu nodot analīzes ar citai laboratorijai adresētu nosūtījumu?

Iedzīvotājiem visu veidu medicīniskās analīzes ir iespējams nodot ar vai bez ārsta nosūtījuma, neatkarīgi, kurai no Latvijā akreditētajām laboratorijām nosūtījums izrakstīts. 

Vai varu pierakstīties analīžu nodošanai? 

Iedzīvotājiem vizītei konkrētā laikā pierakstīties iespējams mājaslapā vai arī to apmeklēt bez iepriekšēja pieraksta. 

Kādos trauciņos pareizi nodot analīžu materiālu?

Katram izmeklējumam ir speciāli paredzēti stobriņi vai trauki. Medicīnas māsa zinās, kādu stobriņu izmantot, lai paņemt asinis Jums nozīmētajiem izmeklējumiem. Urīna vai fēču izmeklējumiem speciālus traukus bez maksas iespējams saņemt jebkurā laboratorijas filiālē. 

Kas jāņem vērā, apmeklējot laboratoriju ar bērnu?

Nepilngadīgam pacientam līdz 14 gadu vecumam, saņemot laboratoriskos pakalpojumus, obligāti nepieciešama pacienta likumiskā pārstāvja klātbūtne. Gan bērnam, gan likumiskajam pārstāvim ir nepieciešami personu apliecinoši dokumenti. Pilnvarotai personai papildus ir nepieciešama notariāli vai bāriņtiesas apstiprināta pilnvara. Tuvinieka klātbūtne vizītes laikā vēlama arī 14 gadus sasniegušiem un vecākiem nepilngadīgiem pacientiem, tomēr nepieciešamības gadījumā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, viņi uz to var ierasties arī patstāvīgi. 

Vai ir iespēja nodot analīzes anonīmi?

Jā, visas analīzes iespējams nodot anonīmi. Jārēķinās, ka tad šie izmeklējumi būs tikai maksas un nav iespējama Nacionālā veselības dienesta apmaksa. Analīžu rezultātus saņemsiet Jūsu norādītajā e-pastā, kur tiks nosūtīts analīžu identifikācijas numurs (ID) un telefonā saņemsiet ieejas paroli. Var arī atnākt uz “Centrālo laboratoriju” un analīžu rezultātus izprintēt. 

Vai asiņu ņemšana un materiāla apstrāde vienmēr ir maksas pakalpojums?

Bērniem līdz 18 gadu vecumam un grūtniecēm šo pakalpojumu apmaksā Nacionālais veselības dienests, ja analīzes nodod ar ārsta nosūtījumu (ārsts, kuram ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu). Pārējiem šis ir maksas pakalpojums.

Kur varu redzēt analīžu rezultātus? 

Analīžu rezultāti pēc apmeklējuma ir pieejami laboratorijas mājaslapā, laboratorijas filiālē, pacienta norādītajā e-pastā, kā arī elektroniski tos saņem pacienta ārstējošais ārsts, kurš nosūtījis pacientu veikt analīzes. Tāpat analīžu rezultāti tiek saglabāti veselības datu portālā, kur tie pieejami arī pēc gada vai ilgāka perioda. Bērna analīžu rezultātus iespējams saņemt filiālē, uzrādot pasi ar ierakstu par bērnu vai bērna personu apliecinošu dokumentu. Nododot bērna analīzes ir iespējams norādīt vecāku e-pastu un kuru tiks nosūtīts bērna analīžu ID. Atsevišķa parole arī tiks nosūtīta uz vecāku telefona numuru.