foto: Shutterstock
Eksperti brīdina par veselības problēmām tos, kuri regulāri lieto paracetamolu
Runā speciālists
2024. gada 19. februāris, 14:45

Eksperti brīdina par veselības problēmām tos, kuri regulāri lieto paracetamolu

Jauns.lv

Regulāra šī pretsāpju līdzekļa lietošana var palielināt insulta un sirds slimību risku par 20 procentiem, vēsta portāls "Express". 

Daudzi cilvēki dažādu saslimšanu un traumu gadījumos izmanto pretsāpju līdzekļus. Bieži sastopamas problēmas, piemēram, galvassāpes, muguras sāpes un temperatūru var mazināt, lietojot tādas tabletes kā paracetamols un ibuprofēns.

Lai gan šos medikamentus ir droši lietot, ja vadāties pēc lietošanas instrukcijas, pētījumi liecina, ka pastāv risks, kas saistīts ar to regulāru lietošanu.

Vēl pavisam nesen tika uzskatīts, ka paracetamols ir pilnīgi drošs medikaments, ko lietot pacientiem ar augstu asinsspiedienu. Tomēr 2022. gada pētījumā tika konstatēts, ka ilgstoša paracetamola lietošana var palielināt sirds slimību un insulta risku cilvēkiem ar hipertensiju.

Pētnieki norāda, ka ietekme uz asinsspiedienu ir līdzīga nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu, piemēram, ibuprofēna, ietekmei.

Edinburgas Universitātes komandas veiktajā pētījumā 110 pacientiem ar augstu asinsspiedienu divas nedēļas četras reizes dienā tika izrakstīts vai nu viens grams paracetamola, vai arī atbilstošs placebo.

Četri grami paracetamola dienā ir parastā deva, ko parasti izraksta pacientiem ar hroniskām sāpēm. Tiem, kam tika izrakstīts paracetamols, ievērojami paaugstinājās asinsspiediens, salīdzinot ar tiem, kas lietoja placebo. Šis pieaugums bija līdzīgs tam, kāds novērots, lietojot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, un varēja gaidīt, ka tas palielinās sirds slimību vai insulta risku par aptuveni 20 %.

Tāpēc komanda norādīja, ka pacientiem, kuriem pretsāpju līdzeklis izrakstīts uz ilgu laiku, būtu jālieto mazākā efektīvā deva pēc iespējas īsāku laiku.

Edinburgas Universitātes klīniskās farmakoloģijas katedras vadītājs profesors Džeimss Dīrs paskaidroja: "Šis pētījums skaidri parāda, ka paracetamols, pasaulē visvairāk lietotais medikaments, paaugstina asinsspiedienu, kas ir viens no svarīgākajiem sirdslēkmju un insulta riska faktoriem."

Prof. Dīrs uzsvēra, ka ārstiem un pacientiem "kopīgi jāapsver risks salīdzinājumā ar ieguvumiem", jo īpaši gadījumos, kad pacientiem ir sirds un asinsvadu slimību risks.