foto: Mārtiņš Ziders
Sabiedrību izbrīna ar gripu slims aktieris uz teātra skatuves. Cik reāla ir iespēja inficēties skatītājam? Atbild SPKC
Skatītāji zālē Nacionālā teātra pirmizrādē "Pīters Pens. Sindroms".
Esi vesels
2024. gada 16. februāris, 06:41

Sabiedrību izbrīna ar gripu slims aktieris uz teātra skatuves. Cik reāla ir iespēja inficēties skatītājam? Atbild SPKC

Jauns.lv

Laikā, kad visā valstī izsludināta gripas epidēmija un saslimušo skaits turpina augt, svarīgāk nekā jelkad, ir ievērot personisko higiēnu, stiprināt imunitāti, biežāk vēdināt telpas un ievērot citus piesardzības pasākumus, lai mazinātu inficēšanās risku. Arī publisku pasākumu apmeklēšanas ierobežošana ir viens no ieteikumiem, kā mazināt riskus inficēties. Sociālā tīkla "X" lietotājus gan izbrīnījusi kāda Nacionālā teātra aktiera rīcība, proti, viņš pieņēmis lēmumu lomu nospēlēt, kaut arī sirgst ar gripu. 

Kāda sociālā tīkla "X" lietotāja Anda raksta: "Es patiesi neko nesaprotu no teātra un pirmizrādēm, bet covid laikam nevienam neko nav iemācījis. Teātris: "Skatītāji, beidziet izrādes laikā klepot!", arī teātris: "Še jums gripa!". Varbūt jāļauj aktierim mierīgi izslimot gripu, nevis jālaiž uz skatuves?" – vaicā Anda. 

Runa ir par Latvijas Nacionālā teātra jauniestudējuma "Pīters Pens. Sindroms" pirmizrādi, kur galvenās lomas atveidotājs, aktieris Egons Dombrovskis uz skatuves kāpis, slimojot ar gripu. "Ģenerālmēģinājuma dienā diemžēl nebiju spējīgs aiziet līdz teātrim, nemaz nerunājot par spēlēšanu. Man bija 40 grādu temperatūra!” – aktieris atzina žurnālam "Kas Jauns". Tiesa gan, ģenerālmēģinājumā aktieri aizvietojis pats izrādes režisors Dmitrijs Krimovs, un tā netika publiski izrādīta. Taču pirmizrādē aktieris piedalījies pats, sakot, ka temperatūru bija izdevies "nosist" līdz 36,8 grādiem. 

Uz Andas ierakstu reaģējuši vairāki citi lietotāji, tostarp pats teātris. 

"Covids jau ir tikai gripa, gripa ir tikai saaukstēšanās un saaukstēšanās ir tikai iedomas," raksta Madara. 

Tikmēr Nacionālais teātris no sava oficiālā "X" konta Andas sašutumu steidzis kliedēt, atbildot, ka iespēja šādi inficēt skatītājus, ir visai niecīga. 

Jauns.lv vērsās pie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), lai saprastu, kāda ir iespēja inficēties ar gripu publiska pasākuma laikā, tostarp teātrī, ja uz skatuves kāpis ar gripu slims cilvēks. 
    
SPKC pārstāve Ilze Arāja uzsver, ka gripa ir lipīga infekciju slimība, un publiskos pasākumos, kas norisinās slēgtās telpās, inficēšanās draudi ir lielāki.

"Gripa nav vienīgā slimība, tāpat joprojām cirkulē Covid infekcija, kas arī izplatās gaisa pilienu ceļā, bet ir jāskatās arī, kur cilvēks atrodas. Parasti jau ir arī ventilācijas iekārtas, gaisa cirkulācija, bet, protams, slēgtas telpas risku paaugstina. Bet to tā viennozīmīgi nevar pateikt, cik tuvu esi bijis [gripas slimniekam], vai cik telpai jābūt kvadrātmetru lielai [lai neinficētos]. Jo tikko izgājām Covid laikam cauri un redzējām, ka saslimstība ir augsta un iespēja inficēties ir augstāka. Tā kā šobrīd ir epidēmija [gripas], tad šobrīd inficēšanās iespēja ir augstāka.”

Arāja arī uzsver, ka šobrīd joprojām aktuāls ir ieteikums vakcinēties pret gripu, kaut arī epidēmija rit pilnā sparā. Jo vakcinētam cilvēkam iespēja saslimt ir krietni zemāka. Vakcinācijas iestādēm pašreiz arī ir iespēja izmantot to rīcībā esošās valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu, lai vakcinētu ikvienu iedzīvotāju, t.i. ārpus riska grupām.

Tāpat SPKC pārstāve uzsver, ka gripas epidēmijas laikā galvenā rekomendācija ir nedoties sabiedrībā, ja ir saslimšanas simptomi, piebilstot, ka lēmumu, kad atgriezties darbā, izglītības iestādē vai kur citur sabiedriskā vietā – pieņem pacients kopā ar savu ārstējošo ārstu. 

Tikmēr Nacionālais teātris uz Jauns.lv jautājumiem par konkrēto situāciju atbild, ka "Novērtējot situāciju un potenciālos riskus, tika pieņemts lēmums par aktiera piedalīšanos pirmizrādē," piebilstot, ka tika ievēroti visi nepieciešamie piesardzības pasākumi. Jautājot, kādi tad piesardzības pasākumi tikuši ievēroti, teātris atbildi gan nesniedza, pamatojoties uz datu aizsardzību. 

Režisora Dmitrija Krimova iestudējuma "Pīters Pens. Sindroms" pirmizrāde

01. februārī Nacionālajā teātrī notikusi režisora Dmitrija Krimova iestudējuma "Pīters Pens. Sindroms" pirmizrāde.

gallery icon