foto: Shutterstock
Dermatologs: atpazīstot šo brūno plankumu uz ādas, vari izglābt sev dzīvību
Runā speciālists
2024. gada 11. februāris, 06:56

Dermatologs: atpazīstot šo brūno plankumu uz ādas, vari izglābt sev dzīvību

Jauns.lv

Ādas vēzis pasaulē ir viena no visizplatītākajām slimības formām, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņo, ka katru gadu tiek konstatēti līdz pat trīs miljoniem saslimšanas gadījumu. Pastāv bažas, ka šie skaitļi palielināsies, ja ozona slānis turpinās sarukt, tādējādi palielinot ultravioleto staru iedarbību.

Dermatologs Dr. Džons Zeide izmanto sociālo mediju platformu TikTok, lai paskaidrotu vairāk. "Atpazīstot šo brūno plankumu uz ādas, vari izglābt savu dzīvību," viņš saka. 

"Brūnais plankums, par kuru es runāju, ir melanoma!" - Viņš atklāja piecus vienkāršus soļus, lai pārbaudītu, vai jūsu dzimumzīme ir kas tāds, par ko uztraukties. 

Dermatologs vadās pēc ABCDE sistēmas, taču uzsver, ka reizi gadā jebkuram cilvēkam būtu ieteicams apmeklēt dermatologu un pārbaudīt pilnīgi visus ādas veidojumus. 

1. Asimetrija

Ja jūsu dzimumzīme vai ādas veidojums ir asimetrisks – tas var būt iemesls bažām. Jebkura dzimumzīme, kuras malas nav simetriskas, ir jāpārbauda pie speciālista. 

2. Robežas

Dzimumzīmes vai ādas veidojuma robežām vajadzētu būt gludām. Robainas, nelīdzenas malas var būt vēža pazīme. 

3. Krāsa

Neviendabīga dzimumzīmes krāsa, kā arī netipiski toņi – rozā, zilas, melnas dzimumzīmes rada bažas

4. Diametrs

Melanoma nereti ir lielāka par 6mm. Labdabīga veidojuma lielums nemainās vai mainās nedaudz, melanoma aug un mainās ātri. 

5. Evolūcija

Ādas veidojuma mainība – labdabīgs veidojums nemainās, ļaundabīga melanoma ātri progresē.