foto: Austrumu slimnīca
Austrumu slimnīcā gados jaunam pacientam veic sarežģītu sejas audzēja izņemšanas un rekonstrukcijas operāciju 
Ārstu komanda, kas piedalījās operācijā.
Esi vesels
2023. gada 15. decembris, 10:47

Austrumu slimnīcā gados jaunam pacientam veic sarežģītu sejas audzēja izņemšanas un rekonstrukcijas operāciju 

Jauns.lv

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīcā) gados jaunam pacientam izoperēts sarežģītas un grūti aizsniedzamas lokalizācijas audzējs un vienlaikus veikta izņemto audu aizstāšana ar mikrovaskulāriem lēveriem, tādējādi pilnībā veicot sejas, acs orbītas un augšžokļa anatomisku rekonstrukciju, lai pacientam nodrošinātu tādu pašu dzīves kvalitāti un funkcionalitāti kā pirms operācijas un novērstu audzēja radītās sekas.

Operācijas sagatavošanā tika izmantots 3D printeris, ar inovatīvām 3D plānošanas programmām precīzi saplānojot operācijas gaitu gan audzēja izņemšanai, gan turpmākajai rekonstrukcijai.

foto: Austrumu slimnīca

Operāciju veica dr. Renārs Deksnis, Onkoķirurģijas klīnikas Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs, kopā ar plastikas ķirurgu dr. med. Jāni Zariņu. Operācija ilga 15 stundas. Taču operācijas veiksmīgam iznākumam bija nepieciešama nopietna sagatavošanās, veicot dažādus diagnostiskos izmeklējumus un operācijas gaitas plānošanu. Šīs operācijas īstenošana bija iespējama tikai multidisciplinārā Austrumu slimnīcas speciālistu komandā. 

Jaunam  34 gadus vecam vīrietim tika atklāta ļoti netipiskas lokalizācijas augšžokļa ekstramedulāra plazmacitoma, kura infiltrēja apkārtējos mīkstos audus augšžokļa, sejas un acs orbītas daļā, kā rezultātā pacientam bija arī traucēta redze.

Ņemot vērā audzēja morfoloģiskās īpatnības, pacientam tika uzsākta ārstēšana ar ķīmijterapiju atbilstoši standartizētiem protokoliem dr. Arnitas Baklašovas un prof. Sandras Lejnieces uzraudzībā.

Parasti šādi audzēji tiek izārstēti ar ķīmijterapijas palīdzību, bet konkrētajā gadījumā, lai gan audzējs samazinājās ķīmijterapijas zāļu ietekmē, taču ne pilnībā.  Tādēļ atkārtotā multidisciplinārā konsilijā tika pieņemts lēmums, ka saskaņā ar pēdējiem izmeklējumu datiem audzēju var radikāli izoperēt un rekonstruēt zaudētos pacienta audus. Neoperējot šo audzēju, tas turpinātu augt un, visticamāk, izplatītos citās ķermeņa daļās. Turklāt pastāvēja risks, ka pacientu nākotnē vairs nevarētu operēt.

foto: Austrumu slimnīca

15 stundas ilgā operācijā pacientam tika veikta audzēja ekscīzija (izgriešana) no aizdegunes, aukslējām, visa augšžokļa kaula sejas labajā pusē, acs orbītas apakšējās un sānu daļas. Zaudējot tik daudz audu struktūras, tas rada gan funkcionālas, gan estētiskas sekas, kas būtiski pasliktinātu pacienta dzīves kvalitāti. Pacientam būtu patstāvīgas redzes problēmas, sejas deformācija, kustību, elpošanas, runāšanas un ēšanas problēmas.

Šādus audu defektus ar labu un noturīgu rezultātu var rekonstruēt, tikai veicot pacienta paša audu transplantēšanu, tādējādi atjaunojot zaudētās anatomiskās struktūras. Lai precīzi un anatomiski rekonstruētu šādu audu defektu un pat uzlabotu pacienta funkcionalitāti, operācija bija iespējama, pateicoties mikroķirurga dr. Jāņa Zariņa sadarbībai ar Baltijas Biomateriālu ekselences centru un tā tehniķi Oskaru Radziņu. 

Pirmsoperācijas plānošanai ir liela nozīme izcila rezultāta sasniegšanai. Ar inovatīvām 3D plānošanas programmām precīzi tika saplānota operācijas gaita, gan veicot audzēja izņemšanu, gan turpmāko rekonstrukciju. Ar 3D printera palīdzību tika izgatavotas pacientam specifiskas audzēja izņemšanas platformas un plānoto transplantējamo audu platformas, kas ietvēra pacienta unikālās anatomiskās formas un  kaula reljefus.

Pacientam ar apakšstilba kaula un mīksto audu mikrovaskulāro lēveri tika atjaunotas cietās, mīkstās aukslējas, augšžokļa kauls zobu un vaiga kaula līmenī, tādējādi novērošot sejas deformāciju un asimetriju, kā arī dodot iespēju veikt zobu implantāciju nākotnē. Savukārt ar otru mikrovaskulāro kaula lēveri no pacienta iegurņa tika atjaunota acs orbītas mediālā, apakšējā un daļa laterālās sienas, lai nodrošinātu anatomisku acs atrašanās pozīciju un novērstu acs miglošanos un redzes dubultošanos. 

Šo sarežģīto operāciju veica multidisciplināra Austrumu slimnīcas komanda:

  • Dr. Renārs Deksnis, Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs, Onkoķirurģijas klīnika 
  • Dr. med. Jānis Zariņš, plastikas ķirurgs, mikroķirurgs, Mikroķirurģijas centrs
  • Dr. Atis Svare, radiologs
  • Dr. Aija Krastiņa, anestezioloģe reanimatoloģe
  • Dr. Aļona Antonova, anestezioloģe reanimatoloģe
  • Dr. Aigars Seņkāns, Anestezioloģijas klīnikas virsārsts, Latvijas Onkoloģijas centrs
  • Dr. Kirils Jurševics, plastiskās ķirurģijas rezidents
  • Dr. Lidija Artiševska, plastiskās ķirurģijas rezidente
  • Dr. Reinis Jansons, otolaringoloģijas rezidents
  • Dr. Pāvels Srebnijs, plastiskās ķirurģijas rezidents
  • Lāsma Maksina-Zālīte, operāciju māsa
  • Dzintra Siliņa, operāciju māsa
  • Elita Birzniece, operāciju māsa
  • Lilija Tone, operāciju māsa
  • Zane Vēja, anestēzijas māsa
  • Natālija Parhomenko, anestēzijas māsa
  • Marija Ratkune, anestēzijas māsa
  • Dace Markovska, māsu palīdze
  • Jūlija Askoļska, māsu palīdze
  • Santa Salaka, audiologopēde

Pēc operācijas pacients trīs dienas pavadīja Intensīvās terapijas palātā, kur atguvās pēc smagās un sarežģītās  operācijas. Pēcoperācijas periods nebija viegls, un lai arī bija papildus nepieciešam viena operācija (~ 1 h), pacients tika tālāk pārvests uz Galvas un kakla nodaļu,  kur tālāk noritēja rehabilitācijas periods.

Lai arī atveseļošanās pēc šādas operācijas ilgst vairākus mēnešus un joprojām notiek audu dzīšana, agrīnais rezultāts ir pārsteidzoši labs – pacients spēj elpot caur dabīgajiem elpceļiem, uzņemt ēdienu caur muti, runāt, komunicēt un atkal smaidīt. Jāuzsver, ka arī redzes problēmas ir novērstas.