Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Mazāk zināmas Alcheimera slimības pazīmes, kam pievērst uzmanību
foto: Shutterstock
Esi vesels

Mazāk zināmas Alcheimera slimības pazīmes, kam pievērst uzmanību

Jauns.lv

Tuvāko piecu gadu laikā Lielbritānijā varētu būt pieejamas asins analīzes Alcheimera slimības noteikšanai. Pašlaik Alcheimera slimības - visizplatītākās demences formas - diagnostika ir atkarīga no smadzeņu attēlveidošanas vai sāpīgas jostasvietas punkcijas, kad no muguras lejasdaļas tiek ņemts muguras smadzeņu šķidruma paraugs.

Daudzi cilvēki zina, ka Alcheimera slimība, ko izraisa smadzenēs uzkrājušās vielas amiloīds un tau, var izraisīt kognitīvos traucējumus.

"Katram cilvēkam ir atšķirīgi simptomi, bet visbiežāk Alcheimera slimniekam ir problēmas ar jaunu atmiņu veidošanos," saka Alcheimera biedrības zināšanu un mācību vadītājs un grāmatas "Prāta spēles" autors Tims Bīnlends.

"Ja jums ir kāds cilvēks ar Alcheimera tipa demenci, bieži vien jūs varat viņam kaut ko pastāstīt, bet pēc piecām minūtēm viņš jums uzdos to pašu jautājumu, jo būs jau aizmirsis, ko jūs viņam teicāt."

Bet kādi ir mazāk zināmie simptomi? 

"Ja kādam ir Alcheimera slimība agrīnā vecumā, viņam var būt atmiņas problēmas, bet, visticamāk, viņam būs tā sauktie netipiskie simptomi," saka Bīnlends. 

"Ir demences forma, kas ietekmē smadzeņu aizmugurējo daļu, kur tiek apstrādāta redze, un šajā gadījumā cilvēkiem ir problēmas ar lasīšanu vai trīsdimensiju uztveri.”

"Runas un valodas traucējumi var izpausties arī ar agrīniem simptomiem, piemēram, nespēju atrast pareizo vārdu vai nespēja vārdu aizvietot, piemēram, pildspalvas vietā lietojot "lieta, ar ko tu raksti,” stāsta ārsts.

Tā sauktās frontālā varianta Alcheimera slimības gadījumā, kas skar smadzeņu priekšējo daļu, var rasties garastāvokļa vai personības izmaiņas.

"Smadzeņu priekšējā daļa ir atbildīga par uzvedības regulāciju un mūsu motivāciju, tāpēc cilvēkiem ar frontālo Alcheimera slimības variantu bieži vien būs uzvedības izmaiņas," norāda Bīnlends. 

"Alcheimera slimības gadījumā cilvēki bieži vien zaudē izpratni un domā, ka viņiem viss ir kārtībā," saka ārsts, tāpēc ir lielāka iespēja, ka agrīnās brīdinājuma pazīmes pamanīs draugi vai ģimenes locekļi.