foto: Shutterstock
Ārste nosauc ēdienus, ko nekad neēstu, lai saglabātu labu sirds veselību
Runā speciālists
2023. gada 2. novembris, 06:16

Ārste nosauc ēdienus, ko nekad neēstu, lai saglabātu labu sirds veselību

Jauns.lv

Veselīgs dzīvesveids un sabalansēts uzturs ir veselas sirds stūrakmens. Dr. Rosmija Bariosa nosauc tos pārtikas produktus vai to grupas, no kuru lietošanas uzturā vajadzētu izvairīties, lai saglabātu labu sirds un asinsvadu veselību. 

"Ir vairāki pārtikas produkti, kurus es noteikti ieteiktu nelietot vai lietot tikai ļoti mērenā daudzumā, lai saglabātu veselīgu sirdi. Tie ir transtauki, piesātinātie tauki, pārmērīgs nātrija daudzums un pievienoti cukuri,” uzsver ārste. 

1. Transtauki

Tie slēpjas pārstrādātos pārtikas produktos, piemēram, bulciņās, saldētā picā, popkornā, cepumos. Pēc ārsta domām, šāda veida tauki var radīt bīstamu pamatu "sliktā" holesterīna un koronāro artēriju slimību attīstībai."Trans-taukskābju vietā izvēlieties veselīgākus taukus, piemēram, mononepiesātinātos un polinepiesātinātos taukus, kas atrodami olīveļļā, avokado un treknās zivīs, piemēram, lasī. Šie tauki var palīdzēt paaugstināt "labā" holesterīna līmeni un pazemināt "sliktā" holesterīna līmeni,” piebilst ārste. 

2. Piesātinātie tauki

Piesātinātie tauki, sākot ar treknu gaļu un beidzot ar piena produktiem, arī var paaugstināt holesterīna līmeni un veicināt aterosklerozes attīstību. Ārste paskaidroja, ka ateroskleroze sašaurina artērijas, ierobežojot asins plūsmu uz sirdi un smadzenēm."Lai samazinātu piesātināto tauku uzņemšanu, izvēlieties liesus olbaltumvielu avotus, piemēram, mājputnu gaļu bez ādas, zivis un pākšaugus," piebilda Dr. Bariosa.

3. Pārlieku liels nātrija līmenis

Satraucoši ir tas, ka nātrija uzņemšana neaprobežojas tikai ar virtuves skapī esošo sāls trauciņu, jo šo sastāvdaļu satur arī pārstrādāti pārtikas produkti, piemēram, makaronu mērces, maize, buljona kubiņi, desas, ceptas vistas gaļas izstrādājumi un citi. Dr. Bariosa brīdināja, ka liels nātrija patēriņš izraisa ūdens aizturi, kas paaugstina asinsspiedienu un apgrūtina sirdi.

4. Pievienoti cukuri

Pēc ekspertes domām saldinātie dzērieni un pārmērīgs saldo uzkodu patēriņš var veicināt aptaukošanos un sirds slimības, īpaši cilvēkiem ar insulīna rezistenci vai diabētu. Par laimi, saldo uzkodu un dzērienu aizstāšana ar veseliem augļiem un ūdeni ir lielisks veids, kā samazināt pievienoto cukuru daudzumu, vienlaikus palielinot šķiedrvielu uzņemšanu, iesaka ārste. 

Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Tas lielā mērā ir saistīts ar laikmetu, kurā dzīvojam, proti, mēs bieži par daudz strādājam, par maz guļam, patērējam neveselīgu pārtiku un aizmirstam par sporta aktivitātēm. Problēma slēpjas tajā, ka liela daļa sabiedrības nemaz nezina, kādi signāli var norādīt uz sirds slimību risku.