Uzspodrināt skatu uz dzīvi
Esi vesels
2023. gada 25. oktobris, 14:47

Uzspodrināt skatu uz dzīvi

Sadarbības projekts

Laika ritējumu ietekmēt nav mūsu spēkos, darba specifiku – mazliet, tomēr ir, toties dzīvesveidu, pārtikas izvēli un, galvenais, attieksmi pret veselību lielā mērā varam ņemt savās rokās. Šāda ir mana atziņa pēc šoruden pieredzētā, kad burtiski mēneša laikā mana redze vispirms sastreikoja, bet pēc tam, izvēloties pareizo uztura bagātinātāju, atgriezās iepriekšējā stāvoklī un pat uzlabojās.

Dzīvoju ārpus Rīgas un uz darbu braucu ar automašīnu, un jau vasaras beigās pamanīju, ka gaisma ar katru rītu kļūst tāda kā tumšāka un apkārtējās kontūras, pat ceļa zīmes – neskaidrākas. Vai tiešām jau rudens? Kādudien, kad nācās pie datora intensīvi pastrādāt pat ilgāk par astoņām stundām, braucot vakarā uz mājām, kļuva neomulīgi – viss miglojās, nebiju droša, ka pamanu visu, kas jāpamana uz ceļa… Apjautājos ģimenei un kolēģiem – neviens tik strauju gadalaiku maiņu nebija ievērojis. Sapratu, ka tā, ar kuru kaut kas notiek, ir mana redze.

Pierakstījos pie oftalmoloģes Acu veselības centrā un, jāatzīst, nozīmētajā dienā vēru ārstes durvis ar lielām bažām (Kas man kaiš? Tas ir saistīts ar redzi vai arī ir simptoms kam vēl nopietnākam? Ja nu man nepieciešama operācija?). Uzklausījusi mani un kārtīgi izpētījusi manas acis aparātā, daktere Kristīne Leimane atbildēja: “Nieki vien, ja drīkst tā sacīt. Jums ir datora redzes sindroms. Būs jālieto krila eļļa.” Es reaģēju tā, ka daktere uzreiz sāka skaidrot plašāk: “Kas ir datora redzes sindroms? To izraisa acu sasprindzinājums, ilgstoši skatoties ekrānā. Ķermenis vairākas stundas ir tonusā sēdus pozā, smadzenes nogurst, un rodas mentāls nogurums. Šī saslimšana ietver sausās acs sindromu, redzes sistēmas nogurumu, vispārēju fizisku nogurumu un mentālu un psiholoģisku pārslodzi.

Sindromu izraisa dažādu apstākļu kopums: datora vai telefona ekrāna lietošanas laiks, vide – apgaismojums, putekļi, sauss gaiss –, organisma saslimšana vai acu saslimšana. Medicīniski tas izskatās šādi: skatoties tuvumā, sasprindzinās acs iekšējie muskuļi, lēca izliecas, strādā arī visi acs ārējie un sejas muskuļi. Kad skatāmies tālumā, šie muskuļi atslābst, lēca kļūst plakanāka. Ja lasām drukātu tekstu tuvumā, šī fokusēšanās ir vienmērīga, jo teksts nemainās. Savukārt, ja skatāmies elektroniskajā ierīcē, kur teksts mainās un nav konstants, notiek nepārtraukta mikrofokusēšanās, kuru mēs nejūtam un kuru regulē redzes smadzeņu daļa. Tās dēļ mēs neapzināti mirkšķinām retāk. Mirkšķināšanas norma ir 22–27 reizes minūtē, bet, skatoties viedierīcē, tas notiek vidēji uz pusi mazāk. Rezultātā mainās asaru plēvīte, tās kvalitāte un noturība, mainās plakstu funkcijas, acs gļotādas stāvoklis… Faktiski acī ir pirmsiekaisuma stāvoklis. Tā rodas sausās acs sindroms. Asaru plēvītes stāvokli un citus acs veselības rādītājus var pārbaudīt pie acu ārsta. To gan nedara visi, kuriem ir problēmas ar redzi, un diemžēl pēdējā laikā pacientu, kuram šie rādītāji būtu normā, ir ļoti maz.”

Vēl daktere pastāstīja, ka šī problēma pēdējo 10 gadu laikā kļuvusi globāla un ir saistīta ar cilvēku paradumu maiņu un digitālo ekrānu lietošanu. Piemēram, ASV Oftalmologu asociācijas pētījumā atklājies, ka datora redzes sindroma riskam Amerikā pakļauti 90 procentu iedzīvotāju. ASV dati liecina, ka 2021. gadā šis sindroms strādājošo cilvēku grupā ir izplatīts 65 procentiem populācijas.

Nu labi, diagnoze ir viens, bet – vai varu ko darīt, lai uzlabotu redzi? “Pirmkārt,” sacīja dr. Leimane, “jāmaina dzīvesveids un attieksme: jāseko tam, lai nesēdētu vienā pozā vairākas stundas, ik pa laikam jāpieceļas kājās, jāizkustina locekļi, jāskatās tālumā, kā arī jādzer ūdens nelieliem malkiem – tas palīdz smadzenēm atpūsties.

Otrkārt, pastiprināti jāpievērš uzmanība tam, lai uzturs ir sabalansēts un tajā ir daudz visam organismam noderīgo omega-3 taukskābju, – tās mūsu organisms neražo, bet mūsu ēdienkartē taukskābju ir par maz, tāpēc tās jāuzņem papildus. Ko organismam dod taukskābes? Taukskābes mums ir vitāli nepieciešamas – tās nodrošina visu šūnu membrānu darbību un ir īpaši svarīgas nervu, smadzeņu un redzes šūnām. Nozīmīgākās ir tieši omega-3 taukskābes – EPS (eikozapentaēnskābe) un DHS (dokozaheksaēnskābe), kas dabā atrodas treknajās jūras zivīs, krilā un aļģēs.”

Tātad man vajadzētu vairāk lietot uzturā zivis? Un kas ir krils? Daktere stāstīja tālāk – lai uzņemtu vajadzīgo omega-3 daudzumu, ar, piemēram, laša ēšanu divreiz nedēļā nepietiks, ir vajadzīga daudz lielāka taukskābju koncentrācija. Tāpēc ieteicamākais variants ir uztura bagātinātāji, kas satur taukskābes un citas nepieciešamās vielas un ātri iedarbojas. Kā pirmais līdzeklis nāca prātā no bērnības zināmā zivju eļļa, bet, par laimi (joprojām atceros zivju eļļas garšu mutē un arī neizbēgamo pēcgaršu), tiku iepazīstināta ar mūsdienīgāku risinājumu – jau pieminēto krila (sīku okeāna vēžveidīgo) eļļu, kas jau kādu laiku atzīta par labāko taukskābju avotu.

“Ļoti labi novērtēta ir pašmāju ražotāja LYL Love your life® krila eļļa LYL Krill Oil Superba BOOST™, jo, pateicoties tās sastāvā esošajam holīnam, antioksidantam astaksantīnam un fosfolipīdu formai, eļļa uzsūcas organismā pat par 98 procentiem efektīvāk nekā zivju eļļa. Redzes veselībai, acs tīklenes funkcionēšanai tas ir īpaši nozīmīgi. Man svarīgs rādītājs ir tas, ka šim produktam ir Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes apstiprināti veselības ieguvumi – sirdij, aknām, smadzenēm un redzei – un zinātniski pierādīta iedarbība vairāk nekā 50 klīniskajos pētījumos. Krila eļļa jums patiks – to ir viegli lietot (tikai viena kapsula dienā), un pēc tās nav jūtama ne garša, ne raksturīgais atvilnis,” klāstīja daktere Leimane.

Ieskatījos LYL Love your life® mājaslapā lyl.eu, kur visas produkta iezīmes uzskaitītas pa punktiem: bez jau minētajiem ieguvumiem krila eļļa satur dabā iedarbīgākās taukskābes (EPA un DHA), tās fosfolipīdu forma nodrošina to, ka eļļa uzreiz sajaucas ar kuņģa saturu, patentētā Flexitech™ tehnoloģija neļauj rasties zivīm raksturīgajai smaržai un garšai, un eļļa satur 100 procentu tīru omega-3, kas sadarbībā ar pasaules vadošo krila eļļas lielražotāju Aker BioMarine iegūta no antarktisko ūdeņu dzīlēs mītošā krila. Pilnībā tīru šo eļļu dara tas, ka mazie okeāna iemītnieki vēzīši spēj izdzīvot vienīgi tīrā ūdenī un baroties tikai ar aļģēm, kurās nav piesārņojuma.

Vēl viens patīkams faktors bija LYL e-veikalā piedāvātā akcija Pērc 2, un 1 saņem dāvanā. Tā mums sanāca pa paciņai katram ģimenes loceklim: man – ārstēšanai, vīram un dēlam – profilaksei. Arī ģimenes ēdienkartē ir notikušas pārmaiņas ar uzsvaru uz jūras produktiem, zaļajiem lapu dārzeņiem, linsēklām, čia sēklām. Un – kāds prieks! – nu jau kādas pāris nedēļas braucu un skaidri redzu ceļu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia. 

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.