foto: Publicitātes foto
Kā atbrīvoties no karstuma viļņiem menopauzes periodā?
Publicitātes foto.
Esi vesels
2023. gada 16. oktobris, 09:00

Kā atbrīvoties no karstuma viļņiem menopauzes periodā?

Jauns.lv

Vai jums visu laiku ir karsti? Vai jūs vienmēr meklējat gaisa kondicionētāju, pat tad, kad vairs nav vasara? Ja pamostaties nakts vidū sviedros un nogurusi no kārtējās nakts miega, jūs neesat viena. Un, nē, nav nekāda sakara ar vasaras karstumu. Ne arī ar globālo sasilšanu.

Trīs no četrām sievietēm cieš no karstuma viļņiem un liecina, ka tas ir sliktākais menopauzes simptoms. Tas rodas pēkšņi un spontāni. Karstuma sajūta parasti sākas no galvas, tad pāriet sejā un kaklā vai krūtīs. Karstuma viļņi parasti ilgst no trim sekundēm līdz desmit minūtēm, un tos var pavadīt pietvīkusi seja un kakls, drebuļi, svīšana (fizioloģisks mehānisms, kas paredzēts ķermeņa atdzesēšanai pēc pēkšņa karstuma), sirdsklauves un dažreiz pat slikta dūša un reibonis. Viļņi pazūd tikpat pēkšņi, kā parādījušies.

Karstuma viļņu biežums katrai sievietei ir atšķirīgs. Tas parasti ir lielāks pirmajos gados pēc menstruāciju beigām un laika gaitā samazinās. Taču ir dažas sievietes, kuras daudzus gadus cieš no karstuma viļņiem. Dažas piedzīvo pat divdesmit zibšņu dienā, bet citām ir tikai viens šāds vilnis reizi pāris dienās. Dažas sievietes karstuma viļņa laikā jūtas nedaudz karstas, savukārt citas ir izmirkušas sviedros. Jebkurā gadījumā karstuma uzliesmojumi būtiski ietekmē garastāvokli un dzīves kvalitāti.

Kāpēc tā notiek?

Precīzs mehānisms, kas izraisa karstuma uzliesmojumus, nav zināms. Skaidrs ir tas, ka karstums un visi ar to saistītie simptomi sākas, kad iekšējais “termostats” kļūst nelīdzsvarots. To izraisa arī jūsu hormoni.

Sākot no četrdesmit gadu vecuma, olnīcu izdalītā estrogēna daudzums sāk samazināties. Sarūkot estrogēna līmenim, hipotalāms – smadzeņu zona, kas regulē ķermeņa temperatūru, – kļūst nelīdzsvarots. Darbojoties kā salauzts termostats, hipotalāms reaģē uz samazinātu estrogēna daudzumu, kļūdaini identificējot ķermeņa temperatūras paaugstināšanos. Cenšoties jūs atvēsināt, tas paplašina asinsvadus zem ādas, īpaši ap krūtīm, kaklu un galvu, lai atbrīvotu siltumu (ko jūs izjūtat kā karstuma vilni). Ķermenis reaģē ar paātrinātu sirdsdarbību, un sviedru dziedzeri izdala sviedrus, lai atdzesētu ķermeni.

Citi faktori, kas ietekmē karstuma viļņus

Karstuma viļņu biežumu ietekmē dažādi faktori, piemēram, uzturs, ķermeņa temperatūra, fiziskās aktivitātes, iedzimtība, smēķēšana, kā arī grūts pirmsmenstruālais sindroms un paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Kā jūs varat atbrīvoties no karstuma viļņiem?

Ir vairāki ieradumi, kurus varat mainīt, un pasākumi, ko varat veikt katru dienu, lai uzlabotu savu dzīves kvalitāti. Tālāk ir sniegti vairāki padomi, kas palīdzēs samazināt karstuma viļņu biežumu un intensitāti.

Apģērbs – izvairieties valkāt stingru apģērbu vai apģērbu no sintētiskiem materiāliem, kas neļauj ādai elpot. Izvēlieties drēbes no dabīgiem materiāliem, piemēram, kokvilnas. Viena silta apģērba komplekta vietā valkājiet slāņus, kurus pēc vajadzības varat novilkt.

Ķermeņa temperatūras regulēšana – pēc dažu apģērba slāņu novilkšanas atsvaidzinieties. Dzeriet kaut ko aukstu, samitriniet seju, ieejiet vēsā dušā vai atrodiet istabu ar gaisa kondicionētāju.

Diēta – izvairieties no jebkā, kas var palielināt karstuma viļņu biežumu un intensitāti, piemēram, no kofeīna, alkohola, cigaretēm un pikantas un smagas pārtikas, īpaši pirms gulētiešanas.

Elpošana – pētījumi liecina, ka elpošanas vingrinājumi palīdz samazināt stresu un līdz ar to arī ķermeņa temperatūru.

Fiziskās aktivitātes – tās palielina endorfīnu līmeni organismā, uzlabo vispārējo labsajūtu un palīdz mazināt stresu. Fiziskās aktivitātes arī palīdz uzturēt normālu svaru, saglabāt zemu holesterīna un cukura līmeni asinīs, kā arī stiprina kaulus. Sievietes, kas sporto, labāk guļ, jūtas labāk emocionāli, un kopumā viņām ir labāka dzīves kvalitāte.

Spriedzes mazināšana – jebkura darbība, kas tiek veikta, lai mazinātu spriedzi, piemēram, joga, meditācija, akupunktūra un pat masāža, var palīdzēt regulēt ķermeņa temperatūru.

Ja jūs mēģināt mainīt savus ieradumus un joprojām jūtat karstuma viļņus, jūs varat atvieglot un pat izbeigt tos, līdzsvarojot savu hormonālo sistēmu – pat nelietojot hormonus – un iegūstot mieru.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.

Femarelle® Recharge” – droša un efektīva izvēle menopauzes simptomu mazināšanai un kaulu blīvuma uzlabošanai.

Femarelle® Recharge” sastāvā esošais B6 vitamīns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, veicina normālas psiholoģiskās funkcijas, nodrošina normālu nervu sistēmas darbību, kā arī palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina hormonu darbības regulāciju. Linsēklas palīdz sievietēm tikt galā ar karstuma viļņiem, svīšanu, nemieru, uzbudinājumu, kas ir saistīti ar menopauzi.

Oktobrī uztura bagātinātajam “Femarelle® Recharge” ir atlaide –30%  interneta aptiekā: e-menessaptieka.lv

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ SABALANSĒTU UN PILNVĒRTĪGU UZTURU.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA ELVIM.