foto: Shutterstock
"Covid-19 turpinās mūs pārsteigt!" – brīdina jomas eksperts
Esi vesels
2023. gada 3. oktobris, 07:06

"Covid-19 turpinās mūs pārsteigt!" – brīdina jomas eksperts

Jauns.lv

Covid "turpinās mūs pārsteigt", brīdina Lielbritānijas galvenā ārsta vietnieks Dr. Tomass Vaits. "Slimība vēl nav sezonāla, tāpēc mazāk paredzama, nekā pārējās ziemas sezonas saslimšanas." 

Ārsts aicina ikvienu atjaunot Covid-19 vakcināciju, īpašu uzsvaru liekot uz senioriem, grūtniecēm, bērniem, hronisku slimību pacientiem un citiem, kuri pieder pie augsta riska grupām. 

Vaits apgalvo, ka mēģinājumi pateikt, kas notiks šoziem Covid-19 sakarā, ir "kristāla bumbas teritorija".

"Šobrīd ir grūti pateikt, ko darīs Covid, bet nav šaubu, ka tas turpinās mūs pārsteigt. Mani satrauc arī gripa,” viņš piebilda. 

Jauns.lv jau vēstīja, ka jaunākais Covid celms "Pirola" ir radījis bažas Apvienotās Karalistes un ASV zinātniekiem, ka tas, iespējams, izplatās ātrāk, nekā pētnieki spēj izsekot.

BA.2.86, kas neoficiāli pazīstams kā Pirola, pirmo reizi tika pamanīts Dānijā jūlijā, bet turpmākajās nedēļās tas tika konstatēts arī citur pasaulē, un ekspertiem bija grūti izsekot tā pēdām.

Šķietami savstarpēji nesaistītie gadījumi zinātnieku aprindās radīja bažas, ka vīruss varētu būt daudz izplatītāks, nekā sākotnēji tika uzskatīts.

Lai gan "Pirola" netiek klasificēts, kā bažu izraisošs Covid paveids, britu zinātnieki bažījas, ka bez balstvakcīnas, variants izplatīsies tiktāl, ka būs nepieciešams ieviest striktus ierobežojumus. 

Jāpiebilst, ka Latvijā vakcinācija pret Covid-19 arī šogad tiks organizēta tāpat, kā pērn, proti, tā būs bezmaksas, un cilvēkam, kurš nolēmis vakcinēties, ir jādodas pie sava ģimenes ārsta un tad attiecīgi ģimenes ārsts pats veic vakcināciju savā ārsta praksē, vai nosūta uz vakcinācijas kabinetu. Covid vakcīna valstī ir bezmaksas visās vecuma grupās.