foto: Liene Pētersone
Madara Meiere iesaka: 4 padomi veselības un labsajūtas uzlabošanai rudenī
Esi vesels
2023. gada 22. septembris, 16:41

Madara Meiere iesaka: 4 padomi veselības un labsajūtas uzlabošanai rudenī

Jauns.lv

Rudens sezonā cilvēki gan fiziski, gan emocionāli piedzīvo dažādas pārmaiņas, kas saistītas un ko ietekmē izmaiņas gaisa temperatūrā, dienasgaismas ilgums, socializēšanās biežums, atgriešanās skolā vai stingrākā darba ritmā. Lai veiksmīgi un veselīgi pielāgotos gadalaiku maiņai, ir vērtīgi uzaicināt sevi uz sapulci un saplānot kustību, uztura un emocionālās labklājības plānu jaunajai sezonai. Uztura un fitnesa trenere Madara Meiere dalās ar vērtīgiem padomiem un tehnoloģiju palīgiem, kurus būtu vērts ņemt vērā, plānojot savu rudens ikdienas grafiku.

Pastaigas svaigā gaisā dienas laikā

Pārskati dienas grafiku un atrodi laiku pastaigām svaigā gaisā dienas gaišajā laikā. Iespējams, pastaigai vari veltīt laiku pirms ikdienas darbu uzsākšanas, dienas vidū pirms vai pēc pusdienām. Pieaugušajiem dienas mērķim būtu jābūt vismaz 6 000 soļiem dienā. Tam, cik aktīvi esam ikdienā, vislabāk iespējams ērti sekot līdzi, nēsājot viedpulksteni.

foto: Liene Pētersone

Galaxy Watch6 ir izcils personīgais treneris, jo ne tikai uzraudzīs noietos soļus, bet arī visas dienas laikā atgādinās par izkustēšanos, ja ilgstošu brīdi būsi sēdējis vai atpūties. Tāpat pulkstenī iespējams ievadīt vēlamo dienas mērķi – veicamās aktivitātes vai kilometrus un soļus, kas jāsavāc, kā arī sekot līdzi mērķu izpildei. Aktivitātēs vari iesaistīt arī ģimeni un draugus, izveidojot kopīgu izaicinājumu.

Ieplāno treniņu tāpat kā darba sapulci

Izvērtē un paskaties uz savu ikdienas un darba ritmu no malas. Saproti, kurā dienas laikā jūties visenerģiskāk. Izsver, kad un kur treniņus iespējams realizēt – pēc tam ņem rokās plānotāju un ieplāno tos tapāt, kā jebkuru citu aktivitāti. Regularitāte ir panākumu atslēga. Svarīgi sev godīgi pajautāt: “Es nevaru vai drīzāk negribu?”

Arī rudens sezonā nevajag baidīties no kustībām svaigā gaisā, taču, ja vēlies sportot iekštelpās, labs palīgs būs planšetdators Galaxy Tab S9. Lielais ekrāns un izcilā skaņa ir kā radīta, lai vingrotu līdzi kādai video treniņu programmai, fonā klausītos mūziku vai pildītu uzdevumus tiešsaistē kopā ar treneri. Ja gribi noslēgties no apkārtējās vides radītajiem trokšņiem, savieno ierīci ar Galaxy Buds2 Pro bezvadu austiņām.

foto: Liene Pētersone

Lai novērtētu sava ķermeņa stāvokli un secinātu, kā uzlabot treniņu procesu, liec lietā viedpulksteni Galaxy Watch6. Ar tā palīdzību varēsi noteikt ķermeņa muskuļu un tauku masas procentu, uzraudzīt pulsu, izmērīt asinsspiedienu un veikt vēl virkni citus mērījumus. Dati automātiski tiks saglabāti Samsung Health lietotnē telefonā. Informāciju varēsi ērti pārskatīt un, konsultējoties ar veselības aprūpes, sporta vai uztura speciālistu, nosūtīt datus vai pārskatu arī viņam.

Sastādi ēdienreižu plānu, lai sabalansētu uzņemtās uzturvielas

Kad ikdiena mēdz kļūt lēnāka un vakari vairāk tiek pavadīti mierīgi atpūšoties telpās, našķēšanās var kļūst par biežāku nodarbi. Svarīgi ir parūpēties par pilnvērtīgām maltītēm, kā arī pirms našķa apēšanas uzdot sev jautājumu: "10 baļļu skalā, cik ļoti man gribas ēst?" Ja vērtējums nav vairāk par seši, iespējams, patiesībā ir vēlme padzerties ūdeni vai našķis ir kļuvis jau par ieradumu.

Lai sabalansētu uzturu un piemērotu atbilstošu kaloriju daudzumu, ko ikdienā būtu ieteicams uzņemt, veido uztura dienasgrāmatu viedtālrunī vai kādā lietotnē. Fiksējot katras maltītes sastāvu, varēsi veicināt arī apzinātību par to, kas tiek likts uz šķīvja, un cik daudz uzkodu tiek apēsts starp ēdienreizēm.

foto: Liene Pētersone

Lai parūpētos, ka izsalkuma brīdī roka nesniedzas pēc kā neveselīga, uztaisi lielo ledusskapja revīziju. Jāapzinās, cik daudz tiek ēsti pusfabrikāti un cik daudz tiek patērēts cukurs. Pieaugušajiem nevajadzētu pārsniegt dienas rekomendēto devu – 24 grami cukura, ko ātri vien var savākt arī bez īpašas saldumu ēšanas. Vasarā iecienītās grila ēdienu piedevas – mērcītes, kā arī alkohols, kas siltajā sezonā nereti tiek patērēts vairāk, ir liels cukura avots.

Arī rudens sezonā mēs varam turpināt priecēt savu šķīvi un vēderus ar dillēm, pētersīļiem, ogām, upes zivīm un citiem Latvijas labumiem, vasaras beigās piepildot saldētavu pilnu līdz malām. Tā varam ķermenim sniegt gardus un vitamīniem bagātus vietējos produktus visu gadu. Tāpat, lai palīdzētu organismam turēties pretī vīrusiem, papildus svaigām, pilnvērtīgām maltītēm iekļauj ēdienkartē produktus, kas kalpos kā antioksidanti un palīgs organismam. Piemēram, pie ūdens vai tējas pieliec ingveru, citronu, smiltsērkšķus. Vietējie sakņaugi – bietes, kartupeļi, selerijas saknes, burkāni – nodrošinās nepieciešamos vitamīnus. Savukārt, skābēti kāposti palīdzēs uzlabot un veidot veselāku gremošanas sistēmu.

Labsajūtas atslēga – kvalitatīvs miegs

Liela ietekme uz pašsajūtu, ķermeņa atjaunošanos un mentālo noturību ir miegam un tā kvalitātei. Miega higiēna ir atbildība pret savu prātu un ķermeni. Galaxy Watch6 ir labs atbalsts ne tikai treniņu procesā, bet arī atpūtas un atjaunošanās laikā. Dodoties gulēt vari neņemt nost pulksteni, bet atstāt to uz rokas – naktsmiera laikā tas kļūs par tavu personīgo miega ekspertu, kas nakts laikā mērīs un analizēs datus par ķermeņa temperatūru, kustību un pulsu, sniedzot no rīta plašu pārskatu un analīzi par miega kvalitāti.

foto: Liene Pētersone

Svarīgi izvērtēt vai naktī ir bijis sabalansēts miegs un kādi ir bijuši miega cikli – vai ir pietiekošs dziļais miegs, REM miegs, kā arī, cik reizes naktī notikusi pamošanās, kurā nakts laikā ir mazāk dziļā miega. Īpaši  svarīgi – vai naktī ir bijis stabils, vismaz septiņu stundu ilgs miegs. Ja sakārtot savu miega režīmu ir liels izaicinājums, viedpulkstenis Galaxy Watch6 piedāvā katram gulētājam piemērotu miega avatāru un dažādus padomus naktsmiera uzlabošanai.

Atceries, apzinoties un rūpējoties par sevi katru dienu, katrā gadalaikā varam dzīvot pilnvērtīgu un veselīgu ikdienu arī ilgtermiņā.

Iegūsti Sportland dāvanu karti 50 € vērtībā

Viedpulksteņa Galaxy Watch6 modelis ir pieejams divos izmēros – 44mm un 40mm. Savukārt Galaxy Watch6 Cassic – 47mm un 43mm. Iegādājoties viedpulksteni pie Samsung vai partneru veikalos līdz 30. septembrim, saņemsi Sportland dāvanu karti 50 € vērtībā. Papildu informācija un noteikumi pieejami mājaslapā.

Uzzini vairāk par jaunajiem Samsung Galaxy Flip5 un Galaxy Fold5 sērijas viedtālruņiem un citām Galaxy ekosistēmas ierīcēm, kas palīdzēs atklāt jaunu pasauli un piedzīvot episkus mirkļus šeit.

Reklāmas raksts sadarbībā ar Samsung.