foto: Shutterstock
Eiropā konstatēta cūku gripa cilvēkam. PVO brīdina par simptomiem
Esi vesels
2023. gada 18. septembris, 16:13

Eiropā konstatēta cūku gripa cilvēkam. PVO brīdina par simptomiem

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņo par cūku gripu pacientu Nīderlandē. Saslimšana konstatēta 2023. gada 20. augustā. Pacientam attīstījies nogurumus un vispārējs nespēks, nākamajā dienā sākusies akūta elpceļu infekcija. 

Cūku gripas simptomi cilvēkam var ietvert:

  • Drudzi
  • Klepu
  • Šaudīšanu
  • Galvassāpes
  • Vispārēju vājumu

„Var gaidīt jaunus cilvēku saslimšanas gadījumus pēc tieša vai netieša kontakta ar inficētām cūkām,” uzsver PVO. 

Attiecībā ar inficēto pacientu Nīderlandē šogad šis gadījums tika konstatēts tikai "elpceļu saslimšanu regulāras uzraudzības ietvaros".

PVO paskaidroja: "Pamatojoties uz pieejamo informāciju, nav skaidru norāžu par infekcijas avotu, un nav ziņots par tiešu kontaktu ar cūkām."

"Līdz 7. septembrim nav konstatēts neviens simptomātisks kontakts ar šo gadījumu, un nav ziņots par turpmāku gadījumu atklāšanu regulārajā uzraudzībā. Visi pieci tuvākie kontakti tika novēroti 10 dienas - maksimālo inkubācijas periodu, un nevienam no tiem netika novēroti simptomi.”

"Domājams, ka iespējamība, ka slimība izplatīsies kopienas līmenī starp cilvēkiem un/vai starptautiskā mērogā ar cilvēku starpniecību, ir zema,” uzsver PVO. 

Pasaulē jau iepriekš ir ziņots par sporādiskiem cilvēku saslimšanas gadījumiem ar cūku gripu, tostarp no Nīderlandes.

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests norāda, ka cūku gripa "tagad ir viens no sezonālās gripas vīrusiem, kas cirkulē katru ziemu".