foto: Shutterstock
Trīs padomi, kā pazemināt asinsspiedienu ar dabiskiem līdzekļiem
Esi vesels
2023. gada 24. maijs, 06:21

Trīs padomi, kā pazemināt asinsspiedienu ar dabiskiem līdzekļiem

Jauns.lv

“Ja vēlaties pazemināt savu asinsspiedienu, jums jāsāk ar uzturu,” skaidro britu farmaceits Džordžs Sendū. Nekontrolējot asinsspiediena rādījumu, paaugstinās insulta vai sirdslēkmes risks, viņš piebilst.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Lai mēģinātu samazināt asinsspiedienu dabiskā ceļā, jums vajadzētu pievērsties uztura uzlabošanai. Katram cilvēkam katru dienu būtu jācenšas uzņemt vismaz piecas porcijas augļu un dārzeņu,” uzsver speciālists. 

Vēl viens farmaceita padoms ir samazināt sāls patēriņu: "Jums vajadzētu izvairīties no papildu sāls pievienošanas pārtikas produktiem, un pievērsiet uzmanību sāls daudzumam, kas norādīts uz pārtikas produktu iepakojumiem,” pauž Sendū. 
Divi dzērieni, kurus labāk ierobežot, ir alkohols un kofeīnu saturoši dzērieni, jo abi paaugstina asinsspiedienu.

Asinsspiediena paaugstināšanās ir brīdinājums, ka var draudēt insults, sirdslēkme, sirds mazspēja, aneirisma, perifēro artēriju slimība un hroniskas nieru problēmas. 

Mainot dzīvesveidu no neveselīgākiem ieradumiem uz veselīgiem, var izvairīties no asinsspiediena paaugstināšanās virs normālā līmeņa vai ātri atjaunot to normā. 

Kas ir normāls?

Asinsspiediena līmeni nosaka pēc diviem rādītājiem, ko mēra dzīvsudraba (Hg) milimetros (mm): sistoliskais asinsspiediens rāda arteriālo spiedienu, sirdij saraujoties, un diastoliskais asinsspiediens rāda spiedienu, sirdij atslābinoties.

Amerikas Kardiologu koledža un Sirds asociācija pieņēmusi, ka veselīgs vai normāls asinsspiediens ir tad, ja rādījums nepārsniedz 120/80 mmHg (sistoliskais asinsspiediens ir pirmais skaitlis). Ja sistoliskais vai diastoliskais, vai abi rādījumi ir augstāki, ārsti nosaka diagnozi “hipertensija”.

Eiropas Kardiologu biedrības un Eiropas Hipertensijas biedrības vadlīnijas liecina, ka šāds rādījums ir optimāls, bet normāls asinsspiediens ir 120–129/80–84 mmHg robežās. Savukārt augsti normāls – 130–139/85–89 mmHg robežās, turpretim Amerikas kardiologi šo jau uzskata par pirmās pakāpes hipertensiju. Pēc Eiropas kritērijiem pirmās pakāpes hipertensija ir cilvēkiem ar asinsspiediena rādījumu 140–159/90–99 mmHg, ja asinsspiediens ir 160–179/100–109 mmHg, tad nosaka otrās pakāpes hipertensiju, bet ar 180/110 mmHg vai augstāku rādījumu – trešās pakāpes hipertensiju.

Nedaudz atšķiras arī normas, ko attiecina uz cilvēkiem, kas ir jaunāki vai vecāki par 65 gadiem. Piemēram, Amerikas sirds eksperti uzskata, ka neatkarīgi no vecuma asinsspiedienam būtu jābūt zemākam par 130/80 mmHg, savukārt Eiropā atzīts, ka cilvēkiem līdz 65 gadu vecumam asinsspiediens būtu jāsaglabā līdz 120–129/70–79 mmHg robežās, bet tiem, kas ir vecāki par 65 gadiem, jāuztur līdz 130–139/70–79 mmHg.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās