foto: Ekrānuzņēmums no Facebook.com/Evelyn Davis
Pēc saslimšanas ar leģionāru slimību zaudēja rokas un kājas, bet turpināja cīnīties. Evelīnas skaudrais stāsts
Dzīvības loterija
2023. gada 12. maijs, 14:19

Pēc saslimšanas ar leģionāru slimību zaudēja rokas un kājas, bet turpināja cīnīties. Evelīnas skaudrais stāsts

Jauns.lv

Topošā modele, 22 gadus vecā Evelīna Deivisa no Teksasas, ASV, pēc lielkoncerta apmeklējuma 2022. gada jūnijā, saslima ar leģionāru slimību, pēc kuras attīstījās sepse, un Evelīna zaudēja visas četras ekstremitātes. Domājams, sieviete ar bīstamo legionellas baktēriju inficējusies no miglas iekārtas, kas koncertā nodrošināja šovam nepieciešamo miglas efektu, gaisā izsmidzinot mikroskopiskus ūdens pilienus, vēsta britu medijs. 

Dažas dienas pēc koncerta Evelīnai kļuvis slikti, un viņa nogādāta slimnīcā. Jaunajai sievietei diagnosticēta pneimonija un sepse. Viņa komā pavadījusi 16 dienu, un sākusies visu orgānu mazspēja. 

“Pirmajās stundās pēc nonākšanas slimnīcā es nesapratu, kas notiek. Mana mamma vien stāstīja, ka esmu teikusi, ka tūlīt nomiršu. Lai stabilizētu asinsspiedienu, man ievadīja speciālus medikamentus, kas visu asins plūsmu novadīja uz orgāniem, bet “atņēma” to rokām un kājām. Pēc 12 dienām visas četras ekstremitātes tika apmutētas,” stāsta Evelīna. 

Tikai desmit dienas pēc jaunās sievietes ierašanās slimnīcā ārsti viņai atklāja leģionāru slimību. “Viņi [ārsti] sacīja, ka esmu ar to inficējusies koncertā, kurā tika izmantota miglas iekārta. Tādi secinājumi tika izdarīti, ņemot vērā simptomu sākšanās laiku,” atceras Evelīna. 

Brīnumainā kārtā meitene pamodās no komas 16 dienas vēlāk, vēl divas dienas pavadot pie mākslīgā elpināšanas aparāta. Vēl dažas dienas vēlāk viņai tika veikta amputācija. 

“Es biju tādā šokā, ka nezināju, ko domāt. Patiesībā jau redzot savas melnās rokas un kājas, es nojautu, kas varētu notikt,” stāsta Evelīna. 

Viņa slimnīcā pavadīja mēnesi, bet pēc tam tika pārvesta uz stacionāro rehabilitācijas iestādi, kur viņa palika trīsarpus mēnešus. Ārsti Evelīnai teica, ka viņai ir niecīgas izredzes atkal staigāt, tomēr apņēmīgā Evelīna šos vārdus izmantoja kā ieroci, lai pierādītu, ka arī ārsti kļūdās. 22. septembrī viņa piecēlās un spērusi pirmos soļus ar jaunām kāju protēzēm. 

Meitene to raksturoja kā "nereālu" mirkli, slavējot rehabilitācijas terapeitus par viņu nenogurstošo darbu. 

“Ārsti maniem vecākiem un vīram teica, ka es neatgūšos un ja es kādreiz pamodīšos, man būs ievērojami orgānu bojājumi, bet es atguvos, un visi mani orgāni bija funkcionējoši. Dzirdot ārstu teikto, es radu sevī gribasspēku pierādīt, ka viņi ir kļūdījušies,” stāsta Evelīna. 

Meitene savā “Facebook” lapā dalījusies arī ar video, kuros rāda, kā mācās izmantot roku un kāju protēzes. “Visu šo smago pārbaudījumu laikā es centos saglabāt prieku un cerību. Un, šķiet, tas ir izdevies,” lepna ir Evelīna.