foto: Edijs Pālens/LETA
Speciālisti brīdina: pēc piesūkušās ērces noņemšanas sevi jānovēro četras nedēļas
Ērce uz rokas.
Esi vesels
2023. gada 11. maijs, 15:17

Speciālisti brīdina: pēc piesūkušās ērces noņemšanas sevi jānovēro četras nedēļas

Jauns.lv

Ērču aktīvajā sezonā aprīļa līdz oktobrim jābūt sevišķi uzmanīgiem un gadījumā, ja ērce ir piesūkusies, pēc tās noņemšanas ir nepieciešams sevi novērot četras nedēļas, vēsta portāls "lsm.lv".

Visbiežāk tās sastopamas mežos un krūmājos, retāk pilsētvidē. Dodoties dabā, īpaši svarīgi padomāt par noslēgtu un gaišu apģērbu, bet jāuzmana arī mājdzīvnieki. 

"Droši biotopi ir pilsētvide, suņu pastaigu laukumi, labības lauki, lauksaimniecības zemes. Bīstamāki biotopi ir pie pilsētām, arī meži, bet galvenokārt sausi. Maz ērču ir kāpu mežos, arī purvos ērču ir maz. Vislielākais ērču populācijas blīvums ir aizaugušos zālājos, it īpaši meža tuvumā, mežmalās, arī izcirtumos un meža stigu malās," norādīja Spuņģis. 

Līdz ar to, ejot uz mežu, svarīgi ir pareizi saģērbties, lai samazinātu varbūtību, ka kāda ērce piesūksies. Tas nozīmē, ka bikšu gali jāsaliek zeķēs, piedurknēm jābūt ar piegulošām aprocēm. Noteikti jāliek galvassega. Apģērbam jābūt gaišam, lai ērces laikus pamanītu. 

"Atgriežoties no meža, noteikti ir jāapskata sevi, bērni un arī mājdzīvnieki; ērci var atnest arī ar ziediem, kādiem zariem," uzsvēra Leitēna. Ja ērce jau ir piesūkusies, tā jāizņem pēc iespējas ātrāk. Nekādā gadījumā tai neko nevajag liet vai smērēt virsū. Ērces, tās izņemot, ļoti svarīgi nesaspiest. 

"Protams, labāk griezties pēc medicīniskās palīdzības, lai ērci izņemtu. Ja jūs to mākat darīt paši, tad ar pinceti, uzmanīgi, ar tīrām rokām ērci var mēģināt izvilkt, to nesaspiežot. Bet, ja ir tāda iespēja, labāk griezties pēc medicīniskās palīdzības. Rīgā var griezties Infektoloģijas centrā, citur var piezvanīt savam ģimenes ārstam vai medmāsai. Jebkurš medicīnas darbinieks to var izdarīt," ieteica Leitēna. 

SPKC pārstāve atgādināja, ka no ērču pārnēsātajām slimībām vakcinācija ir pieejama tikai pret ērču encefalītu, bet ne no Laimas slimības un ērlihiozes.

Pēc piesūkušās ērces noņemšanas ieteicams sevi novērot četras nedēļas. Ja gadījumā šajā laikā ērces piesūkšanās vietā vai citur uz ķermeņa parādās ādas apsārtumi, novērojama neliela paaugstināta temperatūra, izteikts nogurums vai galvassāpes, ir jāgriežas pie ārsta. 
Tāpat svarīgi uzmanīt savus četrkājainos pavadoņus suņus, jo ērces pārnēsā babeziozi – slimību, kas gan nav kaitīga cilvēkiem, bet suņiem var radīt smagus audu un orgānu bojājumus. Babēzijas jeb babeziozes ierosinātājus īpaši bieži pārnēsā pļavu ērces, vēsta "lsm.lv".