foto: Shutterstock
Annijas gadījums liek raukt uzacis pat zinātniekiem. Atklāts jauns, līdz šim nezināms un ļoti dīvains Covid simptoms
Esi vesels
2023. gada 22. marts, 09:32

Annijas gadījums liek raukt uzacis pat zinātniekiem. Atklāts jauns, līdz šim nezināms un ļoti dīvains Covid simptoms

Jauns.lv

Medicīnas pētnieki atklājuši jaunu, satraucošu Covid-19 simptomu, ko definējuši, kā “sejas aklumu”. 

Pētnieki no Dartmutas koledžas Ņūhempšīrā atklāja, ka daži cilvēki, kas saslimuši ar šo vīrusu, cieš no tā sauktā "sejas akluma". Tas ir stāvoklis, kas neļauj cilvēkam atpazīt jau pazīstamas sejas, pat savu tuvinieku. 

Medicīnas žurnālā “Cortex” publicētajā rakstā Dartmutas medicīnas pētnieki aprakstīja 28 gadus vecās Annijas gadījumu, kura ar Covid inficējās 2020. gada martā. Viņai bija paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums, caureja un klepus lēkmes. Pēc vairākām nedēļām, kad simptomi bija mazinājušies, Annija atgriezās darbā, bet pamanīja, ka nespēj atpazīt nevienu no līdzās esošajiem kolēģiem, ar kuriem kopā bija strādājusi vairākus gadus. Jaunā sieviete saprata, cik smaga ir viņas slimība, tikai tad, kad ģimenes pasākumā viņa nespēja atpazīt sava tēva seju.

"Bija tā, it kā mana tēva balss nāktu no svešas personas sejas," viņa stāsta britu medijam “The Sun”. Pēc tam, kad Dartmutas koledžas pētnieku komanda veica novērtējumu, visi pierādījumi liecināja, ka Annijai ir sejas atmiņas apstrādes deficīts - medicīniski pazīstams kā prosopagnozija. Testos atklājās, ka viņai ir arī grūtības orientēties kādreiz pazīstamās vietās.

Pētījuma vadošais autors, psiholoģijas un smadzeņu zinātņu profesors Breds Dačeins uzsvēra, ka pētnieku uzmanību piesaistīja “sejas akluma” un "navigācijas deficīta" kombinācija, jo šie divi "bieži vien iet roku rokā pēc tam, kad pacientam tiek novēroti smadzeņu bojājumi vai attīstības deficīts".

"Ir zināms, ka Covid-19 var izraisīt plaša spektra kognitīvās problēmas, bet šajā gadījumā mēs redzam smagas un ļoti selektīvas problēmas jaunai pacientei, un tas liek domāt, ka varētu būt daudz citu cilvēku, kuriem pēc Covid-19 izslimošanas ir diezgan smagi un selektīvi deficīti," atzīst profesors Dačeins. 

Iepriekšējos pētījumos ir konstatēts, ka Covid-19 var palielināt Parkinsona slimības, Alcheimera slimības un išēmiskā insulta risku.

Joprojām nav skaidrs, kā elpceļu infekcija dažiem cilvēkiem varētu izraisīt pastāvīgas neiroloģiskas problēmas.