foto: Shutterstock
VM izstrādā grozījumus par cilvēka papilomas vīrusa vakcīnas nodrošināšanu arī zēniem
Esi vesels
2023. gada 14. marts, 12:03

VM izstrādā grozījumus par cilvēka papilomas vīrusa vakcīnas nodrošināšanu arī zēniem

Jauns.lv/LETA

Veselības ministrija (VM) uzsākusi grozīt Vakcinācijas noteikumus, lai arī zēniem būtu pieejama vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pavēstīja ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Jana Feldmane.

Viņa skaidroja, ka ministrija izprot vakcinācijas būtību, taču finansējums zēnu vakcinācijai pret CPV bija pieejams tikai pagājušajā gadā, un šogad tam nekādi līdzekļi nav paredzēti. Tomēr, apzinoties vakcinācijas svarīgumu, VM atradusi finansējumu iekšējos resursos, pārdalot finansējumu no citiem pasākumiem, kā rezultātā vakcinācija pret CPV infekciju 12 līdz 14 gadus (ieskaitot) veciem zēniem tiek turpināta arī šogad. Risinājums vakcinācijas nodrošināšanai arī nākamajiem gadiem gan aizvien ir jāmeklē.

Feldmane piebilda, ka Latvija atrodas labākā situācijā nekā, piemēram, Lietuva vai Igaunija, kur vienā valstī vakcinācija pret CPV ir pieejama vien 11 gadus veciem zēniem, bet otrā vispār nav pieejama dzimumneitrāla vakcinācija. Turklāt Latvijā vakcinēties var arī tie zēni, kas, piemēram, pagājušajā gadā 14 gadu vecumā kaut kādu iemeslu dēļ nebija vakcinējušies, taču tagad ir izlēmuši to darīt. Šie cilvēki to varēs izdarīt līdz 18 gadu vecumam, kamēr citās valstīs, ja bērns nav paspējis vakcinēties konkrētajā vecumā, tad tas vēlāk jau jāveic par maksu.

Šobrīd VM ir uzsākusi grozījumus Vakcinācijas likumā, lai arī zēniem tāpat kā meitenēm būtu pieejama vakcinācija pret CPV. Tie varētu tikt apstiprināti Ministru kabinetā (MK) pusotra vai divu mēnešu laikā. Tomēr Feldmane atzina, ka finansējums turpmākajiem gadiem būs nepieciešams būs nepieciešams ne tikai vakcinācijai pret CPV, bet arī citu jaunāko vakcīnu nodrošināšanai, piemēram, gripas vakcīnām vai vakcīnām pret pneimokoku infekciju.

Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska atzina, ka VM sadzirdējusi problēmu, taču, viņas vērtējumā, prioritātes nav saliktas korekti. Pērn situācija par vakcinācijas pret CPV nodrošināšanu zēniem tika atrisināta ātri, un nebija vajadzības grozīt MK noteikumus. Zavadska uzsvēra, ka nav pieļaujama situācija, kurā zēni tiek aizsargāti tikai daļēji, jo katrs 20. audzējs ir CPV.

Pie esošās demogrāfiskās situācijas valstī tās pienākums ir pasargāt katru bērnu no CPV, tādēļ Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka aicina VM virzīt grozījumus daudz ātrāk. Tos FM būšot gatava saskaņot divu dienu laikā - tie nav tik sarežģīti, lai veltītu tiem divus mēnešus.

Tāpat, ņemot vērā, ka vakcinācija pret CPV ir viens no onkoloģijas pasākumiem, tad, iespējams, gada beigās finansējumu varēs piešķirt no tiem paredzētajiem 30 miljoniem eiro. Vēl to varot darīt no papildu piešķirtajiem pieciem miljoniem eiro veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai bērniem.

Jau vēstīts, ka IVP jau iepriekš bija norādījusi, ka šobrīd ir neatbilstoša, netaisnīga un diskriminējoša valsts finanšu līdzekļu sadale meiteņu un zēnu vakcinācijai pret CPV, kas abiem dzimumiem var izraisīt saslimšanu ar dažādiem ļaundabīgu audzēju veidiem. IVP paudusi kategorisku nostāju - nav atbalstāma situācija, kur pie vienādas saslimšanas draudiem vienam dzimumam valsts vakcīnu apmaksā, bet otram ne.