foto: Shutterstock
Dzelzs deficīta visbiežāk sastopamais simptoms, kas parādās uz ādas
Esi vesels
2023. gada 24. janvāris, 18:31

Dzelzs deficīta visbiežāk sastopamais simptoms, kas parādās uz ādas

Jauns.lv

Dzelzs deficīta anēmija ir viens no visizplatītākajiem “stāvokļiem” pasaulē, aptuveni 30 procenti pasaules iedzīvotāju ir šīs slimības upuri, vēsta portāls “Express”. 

Dzelzs ir ļoti svarīga minerālviela, kas organismā pilda vairākas svarīgas funkcijas. Šīs uzturvielas trūkums var izraisīt dzelzs deficīta anēmiju. Par laimi, ar dzelzi bagāti pārtikas produkti un uztura bagātinātāji var palīdzēt atjaunot dzelzs līmeni asinīs, taču vispirms ir jānonāk līdz pareizai diagnozei. 

Dzelzs tiek izmantota sarkano asinsķermenīšu ražošanai, kas palīdz uzkrāt un pārnēsāt skābekli asinīs. Ja jums trūkst sarkano asinsķermenīšu (eritrocītu), jūsu orgāni un audi nesaņem tik daudz skābekļa, cik vajadzētu.

Saskaņā ar Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta datiem viens no "visizplatītākajiem" dzelzs deficīta simptomiem ir bāla sejas krāsa. Sarkano asinsķermenīšu sastāvā esošais hemoglobīns piešķir asinīm sarkanu krāsu, ja cilvēks cieš no dzelzs deficīta anēmijas, āda var zaudēt gan krāsu, gan siltumu. 

Ādas krāsas izmaiņas gan nav vienīgais rādītājs, kas var mudināt doties pārbaudīt dzelzs līmeni asinīs. Citi simptomi, kas uz to norāda: 

  • Nogurums un enerģijas trūkums
  • Elpas trūkums
  • Sirdsdarbības traucējumi
  • Galvassāpes, reibonis
  • Iekaisusi, vai jūtīga mēle
  • Slikta apetīte

Dzelzs deficīta anēmijas cēloņi 

Asins zudums. Dzelzs no ķermeņa tiek izvadīts ļoti lēni, un tādējādi parasti arī nav daudz jāuzņem. Ātrākais veids, kā zaudēt dzelzi, ir – zaudējot asinis. Tas var notikt menstruācijas, hroniska vai akūta asins zuduma dēļ  sakarā ar asiņošanu kuņģa un zarnu traktā (asiņošana var būt arī pretsāpju zāļu izraisīta). 

Nespēja absorbēt dzelzi. Ar uzturu uzņemtais dzelzs uzsūcas tievajā zarnā un tālāk nonāk asinīs. To var negatīvi iespaidot celiakija – gremošanas trakta slimība, kas bojā tievo zarnu un kavē uzturvielu uzsūkšanos. Līdzīgi cieš cilvēki, kuriem daļa no tievās zarnas ir izoperēta.

Dzelzs trūkums uzturā, neuzņemot vai nepietiekami uzņemot produktus, kas satur šo minerālvielu.

Grūtniecība. Daudzām sievietēm grūtniecības laikā var rasties dzelzs trūkums, jo viņām nepieciešams ar dzelzi nodrošināt ne tikai sevi, bet arī augošo bērnu.

Tēmas