foto: Shutterstock
Zinātniekus satrauc jauns ar Covid-19 inficēšanos saistīts atklājums
Esi vesels
2023. gada 13. janvāris, 06:13

Zinātniekus satrauc jauns ar Covid-19 inficēšanos saistīts atklājums

Jauns.lv

Jauni pētījumi liecina, ka pastāv saistība starp inficēšanos ar Covid-19 un diabēta attīstību, vēsta britu mediji. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījuma dokumentā teikts: "Arvien vairāk datu liecina par saistību starp Covid-19 un jaunām diabēta diagnozēm."

Lai gan ir konstatēta saikne starp Covid-19 un cukura diabētu, pētniekiem joprojām ir viens neatbildēts jautājums – vai Covid-19 paātrina jau esoša diabēta atklāšanu, vai arī tas var izraisīt jaunas slimības rašanos.

Izveidojot globālu tiešsaistes reģistru ar Covid-19 saistītiem diabēta gadījumiem, britu pētnieku komanda analizēja jaunatklātos diabēta gadījumus, kas radušies četru nedēļu laikā pēc inficēšanās ar Covid. 

Lai izslēgtu jau iepriekš esošas hiperglikēmijas (paaugstināta cukura līmeņa asinīs) pazīmes, jaunatklāts diabēta gadījums tika definēts kā:

  • Nav iepriekšējas slimības anamnēzē
  • Iepriekš nav lietotas glikozes līmeni pazeminošas zāles
  • Cukura līmenis asinīs pārsniedz cukura diabēta robežlīniju

Dati tika vākti no 2022. gada oktobra līdz aprīlim no 61 slimnīcas 25 valstīs. 45% pacientu, kas no jauna klasificēti kā cukura diabēta slimnieki, paaugstināts cukura līmenis asinīs saglabājās arī pēc Covid-19 infekcijas izārstēšanas. Tālāki dati par 28 šādiem gadījumiem bija pieejami pēc trīs mēnešu perioda, kas liecināja, ka 23 pacienti turpināja tikt klasificēti kā diabēta slimnieki, bet pieciem pacientiem iestājās remisija.

Remisija nozīmē, ka cukura līmenis asinīs vairs nebija tik augsts, lai to klasificētu kā pirmsdiabēta vai diabēta slimnieku, bez nepieciešamības lietot medikamentus.

Pētnieki uzskata, ka šis atklājums norāda uz diabēta skrīninga nepieciešamību cilvēkiem, kas slimojuši ar Covid-19. "Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai apstiprinātu vīrusa iejaukšanās mehānismus glikozes metabolismā," viņi piebilda.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās