Svētki nav pārēšanās festivāls! Ko likt galdā, lai nekaitētu savai un viesu veselībai?
Svētkos bieži vien gribam iepriecināt sevi un savus mīļos ar kaut ko gardu, kādiem īpašiem ēdieniem un desertiem. Taču pārēšanās un dažādu sātīgu uzkodu ēšana var likt svētkos justies ne tik labi, kā gribētos. Kā plānot veselīgus svētkus bez pārēšanās? Konsultē sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Ziemas skaistākie svētki atnāk ar piparkūku smaržu, prieku sirdī un mīļajiem cilvēkiem apkārt, saka uztura speciāliste Sondore. Svinot svētkus, ir ieteicams padomāt par to, kā veidot svētku galdu veselīgu, lai pēc tam nebūtu smaguma un pārēšanās sajūtas!
Daži padomi svētku galda plānošanai
Ja svētkus svinēsiet savās mājās un uzņemsiet viesus, Sondore iesaka pievērst īpašu uzmanību šādiem aspektiem:
- Plānojiet ēdienkarti atbilstoši reālajam viesu skaitam. Nereti namamāte pārcenšas ar ēdienu daudzumu. Viesi uz svētkiem atnes cienastu, kā rezultātā sagatavotais ēdiens paliek pāri.
- Lai svētku mielasts ir pārdomāts! Rūpējieties par ēdiena kvalitatīvu pagatavošanu un bezatlikumu saimniekošanu, saplānojiet noteiktus ēdienus un tieši tiem nepieciešamās sastāvdaļas, lai izvairītos no pārspīlēšanas.
- Nepērciet lieku pārtiku emociju iespaidā, pēc principa – ir ar atlaidēm, gan jau noderēs!
- Svētki nav pārēšanās festivāls! Lai arī svētkos tradicionāli ir jābūt divpadsmit ēdieniem, tiem nav jābūt kā nastai! Baudiet svētkus ar vieglākām, veselīgākām uzkodām, kas servētas mazākos apjomos.
Padomi pamatēdienam
Pamatēdienam svētkos parasti tiek celtas galdā ceptas zivis un kāds gaļas ēdiens. Sadaliet gaļu porcijās, paredzot vienam ēdājam vidēji 100 gramus pagatavotas gaļas, bet zivis – 150 gramus. Pirmajā brīdī tas šķiet pārāk maz, bet atcerēsimies, ka gaļa netiek ēsta viena, uzsver uztura speciāliste.
Gatavojiet kādu veģetāru ēdienu, izmantojot saknes, garšsaknes un pākšaugus! Mērcēm izmantojiet citrusaugļus un olīveļļu. Kā arī svētku galdā pasniedziet svaigu dārzeņu salātus ar kāpostiem, burkāniem, āboliem, selerijām u. c. Svaigie salāti būs laba piedeva pamatēdienam, sniegs svaiguma un sāta sajūtu un šķiedrvielas.
Ziemassvētku galda tradīcijas
Latviešu tradicionālajā svētku galdā liela loma ir zirņu un pupu ēdieniem, stāsta Sonodre. Vietējo zemnieku tirdziņos var iegādāties izcilas kvalitātes pākšaugus – gatavojiet tos pamatēdienā, sātīgā zupā, pastētēs un zirņu pikās! Svētku dienā pēc āra aktivitātēm labi sasildīs pelēko zirņu vai pupiņu zupa. Zirņu un pupiņu ēdienus pasniedziet ar zaļumiem, ceptiem sīpoliem vai ar atsevišķi saceptu gaļu – tā katrs ēdājs var veidot savu garšas kombinācijas.
Ja gatavojat zirņu pikas – veidojiet tās maza izmēra jeb kumosa vai divu kumosu lielumā. Nereti viesi jau ir paēduši no sātīgajām uzkodām vien! Pagatavojiet no pupiņām un pelēkajiem zirņiem gardas trifelītes – samaliet zirņus vai pupas, pievienojiet kakao, žāvētus augļus, medu, nedaudz ūdens, samīciet un veidojiet nelielas bumbiņas, ko beigās apviļā kakao pulverī. Šādus pupiņu un zirņu našķus var sasaldēt un pasniegt pēc nepieciešamības.
Svētku dzērieni un deserts
Vieglas zāļu tējas, tīrs ūdens ar saldētām rudens ogām – pīlādžiem, upenēm, dzērvenēm uz galda skaistās karafēs atgādinās par nepieciešamību padzerties, iesaka uztura speciāliste. Pagatavojiet ogu limonādes – uzvāriet nelielā ūdens daudzumā ogas, sablendējiet tās un izkāsiet caur sietu. Pievienojiet ūdeni pēc nepieciešamības, kanēli, kardamonu, kādu ingvera, apelsīna šķēli, uzkarsējiet! Pēc garšas pievienojiet medu, atdzesējiet un pasniedziet kā vieglu ogu limonādi!
Ziemassvētkiem ļoti piestāv cepumi un piparkūkas. Cepiet tās mājās paši! Jau laikus varat brīvdienās cept cepumus svētku galdam – smilšu mīklas, auzu cepumus ar riekstiem, ievārījumu. Cepiet un dekorējiet piparkūkas, un jūsu mājās valdīs svētku smarža!
Turklāt šobrīd ir citrusaugļu sezona! Pasniedziet tos sagrieztus šķēlītēs un pievienojiet tos salātiem!
Farmaceita padoms
Farmaceite Ilze Priedniece uzsver, ka svētku laiks nav attaisnojums neveselīgai un negausīgai ēšanai – arī svētku galdu var plānot veselīgi un pārdomāti, tā, lai pēc tam nejustos slikti. Tomēr, ja saskaraties ar gremošanas sistēmas problēmām svētkos vai ikdienā, talkā var nākt ārstnieciskie augi, kas noderēs dažādu problēmu risināšanai.
Tā, piemēram, gremošanas veicināšanai noderēs piparmētras lapas, vērmeles, asinszāles, raudenes, pelašķa un augstiņa laksti, ķimenes augļi, pienenes saknes. Savukārt pret gāzu veidošanos palīdzēs ķimeņu, fenheļa, anīsa augļi, piparmētras un melisas lapas, kumelītes ziedi un raudenes laksti.
Žults sekrēcijas veicināšanai lieto mārdadža augļus, pienenes saknes, dzeltenās kaķpēdiņas ziedus un vērmeles lakstus. Tikmēr smaguma sajūtu kuņģī palīdzēs mazināt ārstniecības augi, kas veicina gremošanu: pienenes saknes, ķimeņu augļi, piparmētras un citi. Šeit gan var noderēt arī gremošanu veicinoši līdzekļi – fermentu preparāti tablešu un kapsulu veidā, kas palīdzēs sašķelt pārtiku, tādējādi atvieglojot smaguma sajūtu kuņģī.
Šo ārstniecības augu preparāti aptiekās ir pieejami atsevišķā vai kombinētā veidā – kā zāļu tējas, gan atsevišķu drogu, gan kompleksu zāļu tēju veidā. Pieejamas arī tinktūras, šķidrumi, tabletes – var izvēlēties sev ērtāko un tīkamāko, par jums piemērotāko izvēli konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu.
Farmaceite skaidro, ka ļoti vērtīgi kā ikdienas, tā svētku maltīšu pagatavošanai ir izmantot gan garšaugus, gan garšvielas, kas ne tikai uzlabos ēdiena garšu, smaržu un izskatu, bet būs noderīgi arī gremošanas sistēmas veselībai. No garšaugiem gremošanas sistēmas veselībai ieteicami ir piparmētras, anīss, salvija, raudene, cigoriņš, baziliks, dilles, majorāns, fenhelis, ķimenes, koriandrs un timiāns, bet no garšvielām – kurkuma, kanēlis, kardamons, krustnagliņas.
Tāpat atcerieties par sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu, pietiekamu ūdens lietošanu un fiziskajām aktivitātēm ikdienā!