foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Ar retu infekciju saslimušā bērniņa vecāki atzīst, ka mazuli nevakcinēja reliģisku apsvērumu vadīti, viņi iebilduši arī pret ārstēšanu
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) bērnu infektoloģe un pediatre Dace Zavadska.
Esi vesels
2022. gada 20. oktobris, 10:00

Ar retu infekciju saslimušā bērniņa vecāki atzīst, ka mazuli nevakcinēja reliģisku apsvērumu vadīti, viņi iebilduši arī pret ārstēšanu

Jauns.lv

Lēmums ticības apsvērumu dēļ ne pret ko nevakcinēt savus bērnus kādai daudzbērnu ģimenei Latvijā gandrīz maksājis bērna dzīvību. To, ka bērns inficējies ar B tipa hemofīlo nūjiņu (HiB), ārsti noteica pēc plašā sastrutojuma. Joprojām nav zināms, kādas sekas veselībai atstās inficēšanās, vēsta LTV raidījums “Panorāma”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bērniņu slimnīcā ieveda komā. Vecāki ārstiem skaidroja, ka savas atvases nevakcinē reliģiskās pārliecības dēļ. Sekoja cīņa par bērna dzīvību un cīņa ar vecākiem, jo viņi iebilda arī pret ārstēšanu. Piemēram, piecas dienas neļāva pārliet asinis.
Tikai redzot, ka bērns var izdzist jebkurā brīdī, tētis un mamma beidzot ļāva ārstiem darīt savu darbu. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) bērnu infektoloģe un pediatre Dace Zavadska sacīja: "Veicot lumbālo punkciju, iegūstot muguras smadzeņu šķidrumu, kas jādara tādos gadījumos, bija tipiskā atradne – zaļās strutas, kas raksturīgas hemofīlai nūjiņai. Bet, ja mums ir nevakcinēts bērns, mēs esam gatavi uz jebko!"

Ārsti pēdējo 30 gadu laikā ar šo infekciju gandrīz nesaskaras. Agrāk, kad nebija pieejama vakcīna, bērni ar to slimoja un mira.
"Tas bija viens no biežākajiem mirstības rādītājiem bērniem līdz piecu gadu vecumam. Bet tiem, kuri izdzīvoja pēc meningīta, viens no biežākajiem garīgās atpalicības iemesliem. Tieši šīs hemofīlās nūjiņas meningīti," sacīja Zavadska.

Intensīvajā terapijā pie komā esošā bērna gultas vecāki mainīja arī savu viedokli par vakcinēšanu.

"Bērniņš ilgi cīnījās par savu dzīvību... Vēl viens ir jaunāks, tas ir sākts vakcinēt un viens ir vecāks, to arī [sapotēja]. Viens mazs dūriens varētu novērst ciešanas bērnam, un mēs vēl nezinām, kāds būs iznākums. Žēl, ka tas nāk tādā ceļā," sacīja ārste.

Bērns joprojām ārstējas slimnīcā. Taču Zavadska arī uzsvēra, ka Latvijā zīdaiņu vakcinācijas aptvere ir ļoti augsta, vidēji tie ir 98 procenti. Un kovida laiks aptveri nav mazinājis.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās