1dienas
19stundas
33minūtes
01sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Superēdiens avokado! Izrādās, tas veselībai var arī kaitēt
foto: Shutterstock
Esi vesels

Superēdiens avokado! Izrādās, tas veselībai var arī kaitēt

Jauns.lv

Avokado, šķiet, ir maģisks pārtikas produkts, ko iesaka lietot teju visiem cilvēkiem, bet noteiktās situācijas un daudzumos, tas var arī kaitēt. 

Avokado ir labs šķiedrvielu avots, satur kāliju, nātriju, magniju, A, C, E, B6, K1 vitamīnus,folskābi, niacīnu, pantotēnskābi, riboflavīnu un holīnu. 

Tāpat tā sastāvā ir antioksidanti luteīns un zeaksantīns un dažādi fitosteroli, kas samazina holesterīna līmeni un līdz ar to arī sirds un asinsvadu slimību risku. Hronisko slimību risku samazina arī avokado sastāvā esošās mononepiesātinātās taukskābes, kas no visiem taukiem veido lielāko pārsvaru – 71 procentu. 

Taču, ne visiem šis auglis ir ieteicams. 

Tauki tomēr ir un paliek tauki

Lai gan avokado satur labos taukus, to nevajadzētu ēst bez mēra. Ja jums ir liekā svara problēmas, vai cenšaties no tā atbrīvoties, dienā nevajadzētu apēst vairāk par pusi avokado. Viens šāds auglis satur ap 22 gramiem tauku. 

Tā kā avokado ir lielisks uzturvielu un veselīgo tauku avots, noteikti ir sliktāki pārtikas produkti, taču pārmērīga avokado ēšana novedīs pie svara pieauguma. Lielāks tauku daudzums dienā nedod nekādu papildu uzturvērtības ieguvumu, pat ja tie tiek uzskatīti par "labajiem taukiem."

Kuņģa problēmas

Lai gan avokado ir bagāts šķiedrvielu avots, no tā vajadzētu izvairīties, ja jums ir kuņģa darbības traucējumi. Tas, ka jums nav alerģijas pret avokado, nenozīmē, ka tas neizraisīs nevēlamu reakciju. Avokado satur mazas ķēdes ogļhidrātus, ko sauc par polioliem, kuri, lietojot lielos daudzumos, var izraisīt caurejas līdzeklim līdzīgu iedarbību. Ja jums ir kuņģa problēmas, pēc avokado ēšanas var rasties vēdera pūšanās, gāzu veidošanās vai kuņģa darbības traucējumi.

Avokado ir arī nozīmīgs šķiedrvielu avots, jo viens avokado nodrošina aptuveni pusi no ieteicamās dienas šķiedrvielu devas. Lai gan šķiedrvielas ir ārkārtīgi svarīgas veselībai, pārāk liels to daudzums vienā ēdienreizē var izraisīt vēdera pūšanos, sāpes vēderā un aizcietējumus, īpaši, ja neesat pieraduši pie diētas ar lielu šķiedrvielu saturu.

Migrēna

Avokado ir aminoskābes tirozīna avots, kas organismā dabiski sadalās par tiramīnu. Avokado sastāvā esošais tiramīns ir saistīts ar migrēnas galvassāpju izraisīšanu, jo, kā liecina pētījumi, tiramīns lielā daudzumā var izraisīt galvassāpes un paaugstināt asinsspiedienu. Nacionālais galvassāpju fonds norāda, ka avokado ir viens no pārtikas produktiem, ko "lietot piesardzīgi", ja jūs regulāri ciešat no galvassāpēm. 

Medikamenti

Avokado satur lielu daudzumu K vitamīna - asins recēšanu veicinošu uzturvielu, kas var mazināt asins recēšanu veicinošu medikamentu, piemēram, varfarīna, iedarbību (saskaņā ar Nacionālā veselības institūta (NIH) datiem), kas var radīt asins recekļu veidošanās risku. Viens avokado satur 42 mikrogramus K vitamīna, kas atbilst 35% no dienas normas. 

Kā veikalā izvēlēties "īsto"? 

Pērkot avokado, pievērs uzmanību, lai miziņa nebūtu pleķaina vai ieplaisājusi. Pārāk mīksts avokado jau ir pārgatavojies, tāpēc labāk izvēlēties cietāku, kuru var pāris dienas paturēt tumšā vietā (taču ne ledusskapī).