foto: Shutterstock
Lielbritānijā atklāts jauns pērtiķu baku celms, kas varētu būt 10 reizes nāvējošāks 
Esi vesels
2022. gada 2. septembris, 13:34

Lielbritānijā atklāts jauns pērtiķu baku celms, kas varētu būt 10 reizes nāvējošāks 

Jauns.lv

Kādam Lielbritānijas pilsonim atklāta pērtiķu baku vīrusa versija, kas ģenētiski atšķiras no pasaulē šobrīd dominējošā celma. Ir zināmi divi galvenie vīrusa varianti – Clade I (Kongo atzars) un Clade II (Rietumāfrikas atzars), no kuriem pēdējais uzskaitītais ir mazāk nāvējošs, vēsta “The Independent”. 

Pērtiķu baku celms Clade II Apvienotajā Karalistē pašlaik ir dominējošais variants, tiek uzskatīts, ka nupat atklātais celms ir nāvējošākais slimības variants. 

Ir zināms, ka Clade I ir desmit reizes nāvējošāka pērtiķu baku versija nekā Clade II, nogalinot katru desmito cilvēku, kas inficējas ar šo vīrusu. 

Eksperti pašlaik veic turpmākas pārbaudes, lai noskaidrotu, vai atklātais celms patiešām ir vīrusa Clade I versija.

Persona, kas ir jaunā celma nēsātājs, ir ievietota noteiktajā augstas bīstamības infekcijas slimību iestādē. "Mēs strādājam, lai sazinātos ar personām, kurām bija ciešs kontakts ar saslimušo pirms inficēšanās apstiprināšanas, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu konsultācijas,” skaidroja Dr. Sofija Maki. 

"Mēs atgādinām ikvienam, kurš plāno doties uz Rietumāfriku un Centrālo Āfriku, ka ir jāuzmanās no pērtiķu bakām,” viņa piebilda. 

Pašlaik Apvienotajā Karalistē ir zināmi vismaz 3279 pērtiķu baku saslimšanas gadījumi. Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas amatpersonas reģistrēja vidēji 10 jaunus inficēšanās gadījumus dienā, kas ir par 21 gadījumu mazāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Pērtiķu bakas ilgu laiku bija endēmiska slimība tropu mežu valstīs centrālajā un Rietumāfrikā. Tās izplatība Eiropā un ASV līdz šim lielākoties ir koncentrēta starp vīriešiem, kam ir sekss ar citiem vīriešiem.

PVO Eiropas reģionā, ko veido 53 valstis, ieskaitot Krieviju un valstis Vidusāzijā, 43 valstīs reģistrēti vairāk nekā 22 000 pērtiķu baku gadījumu, kas veido vairāk nekā trešo daļu no visiem gadījumiem pasaulē.

Pagājušajā nedēļā PVO ziņoja, ka jauno saslimšanas gadījumu skaits pasaulē samazinājies par 21%. Iepriekšējās četrās nedēļās jauno gadījumu skaits turpināja pieaugt.