foto: Ekrānuzņēmums no TV24
"Cipari būs astronomiski lieli!" Zavadska aicina rēķināties, ka inficēšanās gadījumu skaits augs
Infektoloģe, Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.
Runā speciālists
2022. gada 6. janvāris, 16:59

"Cipari būs astronomiski lieli!" Zavadska aicina rēķināties, ka inficēšanās gadījumu skaits augs

Jauns.lv

Sabiedrībai jārēķinās, ka jauno inficēto gadījumu skaits dienā ātri vien pārsniegs 3000, Latvijas Radio norādījusi infektoloģe, Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.

"Cipari būs! Tie būs astronomiski! Bet tie būs jāskatās kontekstā ar slimnīcu noslodzi. Tas, ko mēs šobrīd varam pateikt, ir, ka omikronam hospitalizācija nav tik augsta," norādīja Zavadska, skaidrojot, ka jauno gadījumu skaits dienā ātri pārsniegs 3000.

"Jo īpaši tad, ja visus testēsim. Tas ir jāsaprot. Ir maksimāli jāizvairās no slimnīcu pārslodzes. Mēs nevaram šobrīd prognozēt, cik būs šo smago pacientu. Protams, skaidrs, ka tie būs nevakcinētie."

Viņa norādīja, ka cilvēkam, kurš saņēmis vakcināciju, palauzīs varbūt vienu dienu kaulus, trīs dienas varbūt būs neliela temperatūra, iesnas vai klepus.

"Bet mums jau gandrīz katru sezonu liela daļa sabiedrības ir ar šādiem simptomiem. Cilvēkam ir jāiemācās ar vieglu saslimšanas gaitu pašam sev sniegt palīdzību. Bet viennozīmīgi, ka ģimenes ārstu noslodze pieaugs," atzina Zavadska.

Viņa arī aicināja lietot FFP2 respiratorus, jo tie labāk pasargā no inficēšanās.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti 1994 jauni inficēšanās gadījumi.

Kā ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs, no jaunajiem inficētajiem 714 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 1280 vakcinēti.

SPKC vēsta, ka saņemti ziņojumi par 12 mirušajiem: viens cilvēks 50-59 gadu vecumā, divi 60-69 gadu vecumā, četri 70-79 gadu vecumā, trīs 80-89 gadu vecumā, divi 90-99 gadu vecumā. No mirušajiem 10 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 2 vakcinēti.

Savukārt stacionāros pēdējo 24 stundu laikā nogādāts 81 jauns Covid-19 pacients, bet izrakstīti - 50, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Kopā stacionāros ārstējas 574 pacienti: 501 ar vidēji smagu slimības gaitu; 73 ar smagu slimības gaitu.