foto: LETA
Valsts asinsdonoru centrs uzsāks jaunu sociālo kampaņu "Asins draudzība"
Donori nodod asinis Valsts asinsdonoru centram.
Esi vesels
2021. gada 22. septembris, 09:49

Valsts asinsdonoru centrs uzsāks jaunu sociālo kampaņu "Asins draudzība"

Jauns.lv / LETA

Šodien plkst.11 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) atklās sabiedrības informēšanas un sociālās atbildības kampaņu "Asins draudzība", kuras mērķis ir piesaistīt asins ziedotājus 18-30 gadus vecu jauniešu vidū, iedrošinot kļūt par asins draugiem un ziedot asinis kopā.

Kā informēja VADC, galvenokārt jauniešus ziedot asinis kavē bailes un informācijas trūkums, turklāt atšķirīgo mediju lietošanas paradumu dēļ uzrunāt jaunāku auditoriju ir kļuvis grūtāk.

Tādēļ kampaņas laikā plānots jauniešus izglītot un iedrošināt, izmantojot draudzības tēmu un aicinot to pārnest jaunā līmenī - ziedot asinis kopā, kļūstot par asins draugiem.

VADC direktore Egita Pole atklāja, ka ir jāmeklē jauni veidi, kā izglītot un iedrošināt jaunākus asins ziedotājus, jo asinsdonoru vidējais vecums pēdējos gados ir palielinājies. "Mēs nevaram iztikt bez cilvēkiem, kas ir gatavi ziedot daļiņu no sevis, lai palīdzētu kādam citam. Katru dienu ir vajadzīgs kāds, kurš dod, lai kāds cits varētu dzīvot," uzsvēra Pole.

Kampaņas atklāšana noritēs Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kuras studenti pēc VADC datiem ir aktīvākie donori Latvijas augstskolu vidū. "Donoru kustības pēctecībā būtiski ir pirmreizējie donori. Kā veselības aprūpes izglītības flagmanis, RSU ir veicinājusi to, lai mūsu studenti un darbinieki ziedotu asinis. Tie, kuri studiju laikā pirmo reizi sper šādu soli, parasti kļūst par donoriem mūža garumā. Mūsu uzdevums ir vairot viņu skaitu," uzsvēris RSU rektors Aigars Pētersons.

Kampaņā "Asins draudzība" uzrunu teiks arī RSU docētājs, Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis Kārlis Rācenis, kurš ir spilgts Latvijas jauno ārstu paaudzes pārstāvis, runājot par ziedošanas nepieciešamību un iedrošinot kļūt par asinsdonoriem tos, kas par tādiem vēl nav kļuvuši, pauda VADC.

Vairāk par kampaņas "Asins draudzība" ideju un plānotajām aktivitātēm informēs VADC direktore Egita Pole, savukārt RSU rektors pastāstīs, kā Latvijas augstskolas var kļūt sociāli atbildīgākas un atbalstīt asinsdonoru kustību.

Tāpat pasākuma laikā varēs uzzināt, kuras sabiedrībā zināmas personas kļūs par kampaņas "Asins draudzība" vēstnešiem.