foto: unsplash.com
Vitamīni, kas "uzšķauda" uz saaukstēšanos
Esi vesels
2021. gada 4. oktobris, 05:50

Vitamīni, kas "uzšķauda" uz saaukstēšanos

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Papildinot savas vitamīnu rezerves ar uztura bagātinātājiem, sevišķi ar A, E un D vitamīniem, var atvieglot vai pat novērst saslimšanu ar elpceļu infekcijām, piemēram, parastu saaukstēšanos, bet, iespējams, arī ar Covid-19.

Sevi aizsargāt var palīdzēt arī pilnvērtīgs uzturs un atteikšanās no pārstrādātiem produktiem un ātrajām uzkodām.

Sekojiet līdzi, lai katru dienu uzņemtu būtiskās uzturvielas, jo tās ir ārkārtīgi svarīgas, lai imūnsistēma varētu strādāt un tādējādi pasargāt no gripas, saaukstēšanās, pneimonijas un, iespējams, pat Covid-19, saka zinātnieki no Londonas Imperiālās koledžas.

A un E vitamīna līmeni var pacelt ar uztura bagātinātājiem vai veselīgu diētu, taču attiecībā uz D vitamīnu patlaban palīdzēs tikai uztura bagātinātāji. Produkti, kas satur daudz A vitamīna, ir aknas, pilnpiens, siers, burkāni, tumši zaļie lapu dārzeņi, piemēram, spināti, un oranžas krāsas augļi.

Pētījuma autori piezīmē, ka C vitamīns, šķiet, nepasargā ne no vienas elpceļu infekcijas, lai gan daudzos citos pētījumos atklāts, ka tam ir pozitīvs ieguldījums.

Zinātnieki astoņus gadus sekoja līdzi 6115 cilvēku veselībai – dalībnieki sniedza ziņas par vitamīniem, ko lietoja, un savu uzturu, kā arī atzīmēja, kad ir bijuši saaukstējušies vai jutuši citas elpceļu problēmas.

Pētnieki konstatēja apgrieztu saistību starp uzturu un infekcijām. Tas nozīmē, ka tie, kas ēda uzturvielām nabadzīgus produktus, vairāk cieta no elpceļu infekcijām.

A vitamīns, lietots devās, kas tomēr pārsniedz rekomendētās dienas devas (RDD), palīdz uzturēt veselas gļotādas, E vitamīns sargā plaušas, savukārt D vitamīnam ir pozitīva ietekme uz veselību kopumā.

C vitamīns palīdz imūnsistēmai saražot vairāk infekcijas uzveicošo balto asins šūnu, taču zinātnieki atzina, ka nevarēja atrast pierādījumus tam, ka šis vitamīns būtu īpaši labs cīņā pret elpceļu infekcijām.

Autori uzsvēra, ka dalībnieki sniedza savus ziņojumus astoņus gadus līdz 2016. gadam, un tas bija krietnu laiku pirms Covid-19 epidēmijas sākšanās. Ir cerība, ka pilnvērtīgs uzturs varētu palīdzēt izvairīties arī no šā vīrusa izraisītās infekcijas, taču zinātnieki par to nav īsti pārliecināti.