foto: LETA
Kā vakcīna pret Covid-19 ietekmēs organismu pēc trīs vai pieciem gadiem? Atbild Latvijas infektoloģe
2021. gada 14. jūnijs, 10:40

Kā vakcīna pret Covid-19 ietekmēs organismu pēc trīs vai pieciem gadiem? Atbild Latvijas infektoloģe

Jauns.lv

Kā vakcīna pret Covid-19 ietekmēs organismu pēc trīs vai pieciem gadiem? Uz šo jautājumu RīgaTV24 raidījumā "Uz līnijas" atbildēja infektoloģe un vakcinācijas speciāliste Liene Čupāne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Nevienā gadījumā vakcīnas nav "dzīvas", tas nozīmē, ka tās nevar organismā vairoties un kaut kādā veidā padarīt to slimu," sacīja vakcinācijas speciāliste.

"Piemēram, RNK vakcīna ļoti ātri sabrūk un nekādā veidā nenonāk organismā, neizmaina mūsu DNS vai vēl kaut ko." Tāpēc ilglaicīgā perspektīvā nav gaidāma nekāda ietekme uz organismu, atzīmēja speciāliste.

"Vienkārši runājot, vakcīnas ir tīras. Tās nesatur konservantus, lateksu vai olbaltumvielas, kuras bieži piemin kā briesmīgas šausmas, kuru dēļ nevajag vakcinēties. Šajās vakcīnās nekā tāda vienkārši nav," sacīja infektoloģe.

Ņemot vērā vakcīnas sastāvu, viņa uzskata, ka nekādas ietekmes uz veselību nepastāv. 

Gada sākumā jau vēstījām, ka kauju pret pandēmiju pavada sazvērestību praktiķu kampaņa, apgalvojot, ka kopā ar vakcīnu cilvēkus čipē vai pat nogalina, un šiem gaismnešiem ir izdevies gūt panākumus, lai vīruss turpinātu savu pļauju.

Latvijā, pēc izpētes uzņēmuma "Rait" aptaujas, 38% nevēlas vakcinēties, 34% to darīs, pārējie domās. Lai apstādinātu vīrusa izplatību, jāvakcinē vismaz 70% iedzīvotāju. 

Vai vakcīnas var būt kaitīgas? Ne mediķi, ne farmācijas uzņēmumi nenoliedz, ka blaknes ir iespējamas, kā jebkuram medikamentam, taču tās neizpaužas visiem.

Visbiežāk novērojama īslaicīga reakcija – sāpes injekcijas vietā, muskuļos, galvassāpes, drebuļi, paaugstināta temperatūra, nogurums, kas pāriet pāris dienu laikā, ja vispār ir.

Tāda arī ir vakcīnas būtība – vesela cilvēka inficēšana, tikai ļoti maigā veidā, ar ātras izveseļošanās garantiju.

ASV zinātnes žurnāls "Science" raksta, ka lielākajai daļai pēc vakcīnas nebija nekādu nopietnu blakņu, mazāk nekā diviem procentiem pēc "Pfizer" un "Moderna" potēm temperatūra pacēlās līdz 39–40 grādiem.

Tikmēr Covid-19 pārslimojušie bieži vien atgūstas mēnešiem ilgi, mokās ar tādu nespēku, ka pat uzkāpt trešajā stāvā kļūst mokoši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās