foto: unsplash.com
Aicina ziedot Latvijā pirmās Mātes piena bankas izveidei
Dzīvības loterija
2021. gada 6. maijs, 09:40

Aicina ziedot Latvijā pirmās Mātes piena bankas izveidei

Jauns.lv

Lai izveidotu Latvijā pirmo Mātes piena banku un nodrošinātu, ka izdzīvošanai tik svarīgo mātes pienu saņem arī tie priekšlaikus dzimušie bērniņi, kuru māmiņām piena nav, Bērnu slimnīcas fonds kopā ar ilggadējiem draugiem "Rimi Latvia" un atbalstītājiem "Happy" un "Philips/Aventa" uzsāk ziedojumu kampaņu “Katra lāsīte palīdz augt!”.

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek.

Pašlaik Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena bankas.

Lai to izveidotu, nepieciešamas 15 dažādas iekārtas, tostarp, pasterizētājs, saldētavas, laboratorijas iekārtas piena mikrobioloģiskajai analizēšanai, aukstumsomas piena transportēšanai, trauki piena uzlabgāšanai utmldz. Kopējās Mātes piena bankas izmaksas ir 150 tūkstoši eiro.

Mātes piena banka atradīsies VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” Neonatoloģijas klīnikā. Tieši Bērnu slimnīcas Priekšlaikus dzimušo bērnu intensīvās terapijas nodaļa bieži kļūst par pirmajām mājām pašiem mazākajiem bērniņiem no visas Latvijas.

“Gadā vidēji piedzimst 130 –160 mazuļi, kuru svars ir zem pusotra kilograma, un tieši šiem bērniem mātes piens ir visvairāk nepieciešams. Dzemdības priekšlaiku ir saistītas ar stresu, dažādiem pārdzīvojumiem un sarežģījumiem bērniņa hospitalizācijas laikā, tamdēļ māmiņām pašām piens var neveidoties uzreiz. Otra labākā un bērna veselībai drošākā alternatīva ir donora piens.

Pirmāri Mātes piena banka sniegs palīdzību priekšlaikus dzimušiem bērniņiem ar svaru zem 1500g, taču īpašos gadījumos arī lielākiem bērniņiem pēc plašas zarnu operācijas.

Dažreiz tās būs tikai pirmās dzīves dienas, kad būs nepieciešams donora piens, līdz māmiņai veidojas pašas piens. Citos gadījumos Mātes piena banka bērniņam būs svarīga pirmajās dzīves nedēļās vai pat mēnešos”, situāciju komentēja Bērnu slimnīcas neonatoloģijas klīnikas vadītāja dr.Dace Sniedze.

Pirmais pamatakmens Mātes piena bankas izveidē tika likts jau pirms vairākiem gadiem, kad labdarības akcijas ietvaros Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā tika sagādāts un uzstādīts piena analizators un sonifikators - pirmās Mātes piena bankas izveidošanā nepieciešamās iekārtas. Tikmēr Veselības ministrijā ir rasti risinājumi juridiskiem un organizatoriskiem jautājumiem, lai Mātes piena banka Latvijā varētu darboties, ievērojot visus drošības pasākumus.

Veselības ministrija ir paredzējusi arī ikgadēju finansējumu bankas ikdienas darba nodrošināšanai 76 tūkstošus eiro apmērā. “Šobrīd jūtamies droši un pārliecināti par to, ka, tiklīdz būs sarūpētas nepieciešamās Mātes piena bankas iekārtas, tā varēs pilnvērtīgi uzsākt darbu," norāda Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja. 

Ziedot Mātes piena bankas izveidei iespējams ziedojumu kastītēs "Rimi" veikalos un "Rimi" e-veikalā, ziedojot savu Mans Rimi naudas uzkrājumu, kā arī Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā,