foto: unsplash.com
Cilvēki, kas lieto vitamīnus, atveseļojas ātrāk
2021. gada 3. maijs, 17:55

Cilvēki, kas lieto vitamīnus, atveseļojas ātrāk

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Cilvēki, kas uzņem multivitamīnus un lieto lielās devās cinku un C vitamīnu, ir veselīgāki un daudz ātrāk izveseļojas no slimībām – atklāts kādā jaunā pētījumā.

 

Šiem cilvēkiem ir vairāk balto asins šūnu, kas nogalina iebrūkošos vīrusus. Kā atzīst Oregonas štata universitātes pētnieki, šiem cilvēkiem ir arī augstāks C vitamīna un cinka līmenis asinīs.

Pētnieki 42 veseliem pieaugušajiem, kas bija 55–75 gadus veci, deva uztura bagātinātājus. Pētnieki atklāja, ka eksperimenta dalībniekiem ne tikai uzlabojās imūnsistēmas darbība, viņi arī īsāku laiku slimoja, simptomi bija vieglāki un viņi ātrāk izveseļojās.

Atšķirība starp vitamīnu lietotājiem un nelietotājiem bija “acīmredzama”, atzina vadošais pētnieks Eidrians Gombarts.

Nepieciešamība pēc uztura bagātinātāju papildu uzņemšanas palielinās līdz ar vecumu. ASV apmēram trešdaļai pieaugušo trūkst vismaz vienas mikrouzturvielas. Šis deficīts pasliktina imūnsistēmas darbību, un parasti tas ir saistīts ar lielāku iekaisumu un sliktākām T šūnu funkcijām.

Pētījuma dalībnieki katru dienu uzņēma 700 mg A vitamīna, 400 SV D vitamīna, 45 mg E vitamīna, 6,6 mg B6 vitamīna, 400 mg folātu, 9,6 mg B12 vitamīna, 1000 mg C vitamīna, 5 mg dzelzs, 0,9 mg vara, 10 mg cinka un 110 mg selēna.