foto: unsplash.com
Septiņas diētas, kas nāk par labu sirds veselībai
Diētas
2021. gada 24. septembris, 13:12

Septiņas diētas, kas nāk par labu sirds veselībai

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Septiņas diētas, kas nāk par labu sirds veselībai

1. Veselīgā Ziemeļvalstu diēta. Liels augu valsts produktu īpatsvars, uzturā daudz zivju, olu un augu izcelsmes taukvielu, maz gaļas, piena produktu, saldumu, desertu un alkoholisko dzērienu.

2. Uzturs, kurā ir daudz augļu un dārzeņu. Kā liecina nosaukums, tas paredz palielinātā daudzumā ēst augļus un dārzeņus. Lai uzņemtu vairāk polifenolu, dažos pētījumos diētā iekļauts arī regulārs tumšās šokolādes patēriņš.

3. Uzturs, kurā ir daudz šķiedrvielu. Šķiedrvielas dažādā daudzumā ir visos augu izcelsmes produktos, un visvairāk to ir pilngraudu produktos un pākšaugos. Tieši tāpēc lielākā daļa uztura plānu, kuros ieteikts uzņemt vairāk šķiedrvielu, koncentrējas un pilngraudu produktu un pākšaugu palielinātu patēriņu.

4. Lakto-ovo-veģetāra diēta. No uztura ir izslēgta gaļa un zivis, taču atļauts lietot piena produktus un olas. Ievērojot šādu diētu, pamatā ēd augļus un dārzeņus, pilngraudu produktus, pākšaugus, riekstus un sēklas.

5. DASH diēta. Paredz palielināt augļu, dārzeņu, pilgraudu produktu, riekstu, sēklu un liesu piena produktu lietošanu uzturā. Jāierobežo saldumu, piesātināto tauku un sāls patēriņš.

6. Vidusjūras diēta. Galvenie šā uztura plāna elementi ir dārzeņi, augļi, pilngraudu produkti un olīvelļa. Katru nedēļu uzturā jāiekļauj arī pākšaugi, rieksti, zivis, piena produkti un olas. Gaļu drīkst ēst ierobežota daudzumā.

7. Vegāns uzturs. Tajā ir tikai un vienīgi augu izcelsmes produkti, nekādu dzīvnieku valsts produktu vai no dzīvniekiem iegūtu produktu, arī olu un piena produktu. Visbiežāk vegāns uzturs ir liess un pārsvarā tajā ir veseli, nemainīti augļi, dārzeņi, pākšaugi, rieksti un sēklas, ka arī pilngraudu produkti.