Mājas aptieciņa
2021. gada 19. februāris, 13:25

“Šis ir vislabākais laiks, kad par to domāt” – Samanta Tīna piekritusi piedalīties D vitamīna izaicinājumā

Jauns.lv

“Tagad tiešām ir tā, ka saulīte ir ierobežotā daudzumā,” komentējot izjusto D vitamīna deficītu, saka populārā dziedātāja Samanta Tīna. Gatavojoties Eirovīzijai, Samanta cenšas stiprināt savu imunitāti, ēdot sabalansētu uzturu un pastaigājoties brīvā dabā, tomēr, kā atzīst dziedātāja, mums, ziemeļniekiem, D vitamīnu uzņemt no saules ir teju neiespējami.

Lai saspringtajā dienas skrējienā justos pēc iespējas labāk, Samanta Tīna ir piekritusi piedalīties D vitamīna izaicinājumā. Viņa mēnesi lietos VitirON D3 Olive SUN augstas devas D vitamīnu, lai veicinātu normālu imūnsistēmas darbību.

Kā atzīst Samanta, arī viņa ikdienā izjūt vitamīnu trūkumu, tāpēc nereti izvēlas uzturu papildināt ar aptiekā pieejamiem vitamīniem un uztura bagātinātājiem. Saņemot testa produktu – VitirON D3 Olive SUN izsmidzināmo aerosolu, Samanta saka – tas ir tieši tas, kas man ir vajadzīgs!

Samanta, pastāsti, kā Tu ikdienā uzņem nepieciešamās uzturvielas? Vai lieto kādus uztura bagātinātājus, vai labāk centies uzņemt vitamīnus, piemēram, ar ēdienu?

Es esmu lietojusi vitamīnus, bet vairākkārt C vitamīnu. Šobrīd, šajā laikā lietoju greipfrūta sēklu ekstraktu vispārīgai imunitātes stiprināšanai. Iepriekš esmu lietojusi kompleksos vitamīnus ikdienas uztura bagātināšanai. Tā kā es jau kādu laiku uzturā nelietoju gaļu, es ļoti daudz ēdu dārzeņus tieši grilētā veidā, kā arī olbaltumvielām un omega-3 bagātīgas zivis.

Lietot uztura bagātinātājus izvēlos, ja organisms kaut ko prasa vai ja tuvojas aukstais, drēgnais laiks.

Ir sevišķi viegli saslimt mūsu ziemās, kad ir tricky laiks – šķiet, ka ir silts un šallīti var neuzlikt, un tad pēc mēģinājumiem sasvīdis iznāc ārā, jo liekas, ka ir taču karsti. Šobrīd imunitātei vispār ir jābūt stiprai un spēcīgai.

Aptiekā es aprunājos ar farmaceitu par to, kas tad ir aktuāls, kas mani vairāk interesē, viņš man iesaka, kas labāks, stiprāks, par ko ir labākas atsauksmes.

Kā Tu rūpējies tieši par D vitamīna uzņemšanu? Vai šobrīd sanāk doties ārā, pastaigās svaigā gaisā?

Tagad tiešām ir tā, ka saulīte ir ierobežotā daudzumā. Šobrīd pēc iespējām un varēšanas braucu pastaigāties gar jūru. Bet šajā skrējienā, kad jāgatavojas Eirovīzijai, arī tam daudz laika neatliek.

Īpaši saules trūkumu izjutu šī gada janvārī. Vienmēr bija tā, ka pēc trakā koncertu maratona oktobrī, novembrī un decembrī, visi janvārī, kad ir klusāks, brauca kaut kur atpūsties. Tagad tas viss ir ierobežots, un D vitamīnu no saules arī nevar uzņemt, jo, grozies kā gribi, to gada tumšāko mēnešu ir vairāk, nekā saulaino.

Kā Tu izjūti D vitamīna trūkumu organismā?

Es esmu gājusi pie ārsta, jo manā ikdienas skrējiena rutīnā ir ļoti daudz stresa. Šad tad ir tā, ka es pa nakti svīstu, tad aizeju nodot asins analīzes un saprotu, ka D vitamīns ir kritiski zems. Bet tas ir pilnīgi okei, ka mums, ziemeļniekiem, trūkst D vitamīna, jo mums saules ir mazāk, arī vasarās, un arī tad īsti neizdodas atrast brīvo laiku, lai sauļotos.

Vai iepriekš esi lietojusi papildu D vitamīnu? Kādi bija rezultāti?

Jā, esmu lietojusi D vitamīna šķīdumu eļļā. Tad D vitamīna līmenis nostabilizējas, arī svīšana pazūd.

Kāds ir Tavs pirmais iespaids par šo D vitamīnu - VitirON D3 Olive SUN? Ko Tu sagaidi pēc izaicinājuma beigām?

Es nekad neesmu šādus D vitamīna izsmidzināmos sprejus redzējusi un lietojusi. Man būs ļoti, ļoti interesanti, kā tas izpaudīsies, kā būs. Būs interesanti kaut ko tādu jaunu pamēģināt.

Tas mani uzreiz uzrunāja - kaut kas interesants un jauns. Šis īstenībā ir vislabākais laiks, kad domāt par D vitamīna uzņemšanu, jo tā ir viena no svarīgākajām šī brīža sastāvdaļām, kas nepieciešama imunitātes stiprināšanai.

Skatos, ka šim aerosolam ir arī ļoti augsta deva. Esmu diezgan excited par to, kā tas viss izvērsīsies.

Ļoti forši, ka ir izdomāts risinājums arī bērniem – košļājamo pastilu veidā. Domāju, ka tas viennozīmīgi strādā, jo bērniem ar tiem vitamīniem ir kā ir.

Ļoti ceru, ka pēc šī D vitamīna lietošanas jutīšos labi, nebūs nekādas svīšanas, ceru, ka paaugstināsies imunitāte un mazāk būs jāuztraucas par iespējamām saslimšanām.

Ceru, ka viss būs super un varēšu šo produktu ieteikt arī citiem! Jau šodien sākšu to lietot!

Samanta sevi jau ir izaicinājusi un sākusi regulāri uzņemt D vitamīna devu ar VitirON D3 Olive SUN izsmidzināmā aerosola palīdzību. 

foto: Publicitātes foto

Inovatīvs, augstas devas D3 vitamīns ar olīveļļas bāzi aerosola formā veicina ātru un labu uzsūkšanos.

Aerosolu lietot ir ļoti vienkārši – vienu reizi dienā iesmidzini D vitamīnu mutē, un tas ātri uzsūksies.

Aerosola forma ir īpaši piemērota cilvēkiem ar malabsorbciju. Viena pudelīte nodrošinās regulāru D vitamīna devu 100 dienām, lietojot vienu izsmidzinājumu dienā.

Seko līdzi Samantai viņas imunitātes uzlabošanas maratonā un piedalies izaicinājumā arī Tu!

Ārste endokrinoloģe: "D vitamīns ir jālieto visu gadu"

Pirms dodies uz aptieku, izlasi, ko par D vitamīnu un tā nozīmi cilvēka organismā saka VCA poliklīnikas “Aura” endokrinoloģe Latvijas Endokrinologu asociācijas biedre un Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas valdes locekle Maija Gureviča.

foto: Publicitātes foto
Endokrinoloģe Maija Gureviča

Cik bieži jūs praksē novērojat cilvēkus ar D vitamīna trūkumu?

Lielākajai daļai pacientu pirmajās vizītēs pie manis ir D vitamīna nepietiekamība vai D vitamīna deficīts. Latvijā kā ziemeļu platuma grādu valstī šī problēma ir ļoti bieži sastopama – vairāk nekā 85% iedzīvotāju D vitamīns nesasniedz optimālo līmeni. Reti var sastapt cilvēku, kuram, pateicoties saules gaismai un uzturam, ir pietiekams D vitamīna daudzums.

Kā izpaužas D vitamīna trūkums? Kad pienāk tas brīdis, kad cilvēks sāk apzināties – jā, man ir D vitamīna trūkums un vai vispār cilvēks to fiziski var just un novērtēt patstāvīgi un mājas apstākļos?

D vitamīna trūkumam nav specifisku pazīmju – nogurums, biežas saaukstēšanās, slikts miegs, depresīvs garastāvoklis... Tikai smags un ilgstošs D vitamīna deficīts (mūsdienās tādus gadījumus sastop ļoti reti) pieaugušam cilvēkam var izraisīt kaulu blīvuma samazināšanos jeb osteomalāciju, un līdz ar var notikt lūzums, bet bērniem – var attīstīties rahīts.

Vai D vitamīna trūkumu var redzēt? Piemēram, dzelzs deficīta gadījumā mēdz pastiprināti izkrist mati, vai ar D vitamīnu novērojams kas līdzīgs?

Nav specifisku pazīmju. Tikai apkopojot pacienta sūdzības un analīžu rezultātus, var secināt par D vitamīna daudzumu organismā.

Cik nopietni D vitamīna deficīts ietekmē cilvēku? Kādas ir ļaunākās sekas, ko tas var izraisīt?

D vitamīns ir būtisks vitamīns, kas organismā pārveidojas par aktīvu formu – kalcitriolu. Kalcitriols ietekmē ļoti daudzus procesus – kalcija uzsūkšanos tievajās zarnās un stiprus kaulus, imūnās sistēmas šūnu aktīvu un pareizu darbību.

Vai dabīgo D vitamīnu, kas tiek uzņemts ar sauli, var uzņemt arī ziemā? Vai ziemas saule ir pietiekoši spēcīga, vai tomēr nepieciešami tieši saules stari kā vasarā?

Nav nozīmes gadalaikam, ir nozīme attāluma no ekvatora. Jo tālāk no ekvatora atrodas un dzīvo cilvēks, jo slīpāks ir saules staru krišanas leņķis. Piemēram, Latvijā ne tikai ziemā, bet arī vasarā saules stari krīt slīpi, vasarā tikai dažas dienas mums nodrošina D vitamīna veidošanos dabīgā ceļā ādā. Līdz ar to ziemeļu platuma grādu valstu iedzīvotājiem, tostarp Latvijā, D vitamīns pietiekamā daudzumā neveidojas ne ziemā, ne vasarā.

Vai D vitamīnu var uzņemt ar pārtiku? Kā ir ar vegāniem un veģetāriešiem, vai viņiem ir lielāks risks iedzīvoties D vitamīna deficītā?

Noteiktu D vitamīna daudzumu spējam uzņemt ar pārtikas produktiem, piemēram, taukainām zivīm (lasis, forele, sardīnes), olu dzeltenumiem, saulē kaltētām sēnēm. Bet jāsaka, ka tievajām zarnām ir ierobežota spēja uzņemt D vitamīnu.

Uztura produktiem ir savādāks uzsūkšanās ceļš (ar olbaltumvielu starpniecību) nekā uztura bagātinātājiem (pasīvas difūzijas ceļā).

Veģetāriešiem un vegāniem iesaku precizēt D vitamīna līmeni asins analīzēs un tomēr lietot papildus uztura bagātinātāju veidā.

Varbūt jūsu pieredze ļauj ieskicēt tipisku personu, kurai novērojams D vitamīna trūkums? Runājot par dzimumu, vecumu, nodarbošanos un tamlīdzīgām mērauklām.

Dzimumam un vecumam, es teiktu, nav lielas nozīmes. Labāks D vitamīna līmenis vasaras periodā ir tiem, kuri strādā ārpus telpām (ceļu strādnieki, dārznieki), savukārt, tiem, kuriem ir nakts darbs, darbs iekštelpās D vitamīns būs zemāks. Bet vēlreiz jāsaka, ka D vitamīna līmenis Latvijas iedzīvotājiem nav atkarīgs no vecuma, dzimuma, uztura paradumiem utt.

Vai vienmēr pirms papildu D vitamīna uzņemšanas pirms tam ir jāveic asins analīzes?

Var uzsākt D vitamīna papildu lietošanu bez analīzēm.

Droša D vitamīna deva pieaugušajiem, nezinot analīžu rezultātus, ir līdz 4000 starptautisko vienību dienā.

Tomēr rekomendēju analīzes veikt, lai tālāk noskaidrotu, kāda būs tālākā uzturošā deva un vai pašreiz lietojamā deva ir pietiekama.

Vai D vitamīnu iespējams pārdozēt? Kādas ir ieteicamās devas? Cik aptuveni ilgs ir D vitamīna uzņemšanas kurss?

Ziemeļu valstu iedzīvotājiem D vitamīns jālieto visu gadu, tas nav kursu veidā. D vitamīnu var pārdozēt, lietojot pārmērīgas devas un nenosakot asins analīzes. Vēl viens pārdozēšanas iemesls ir nepārbaudīti uztura bagātinātāji (piemēram, uz iepakojuma rakstīta mazāka deva nekā reāli ir kapsulā). D vitamīna ārstējošās, uzturošās un profilaktiskās devas atšķiras un būtu individuāli pārrunājamas ar ārstu. Daudzi faktori var pasliktināt D vitamīna uzsūkšanos, kā arī ir slimības, kuru gadījumā D vitamīna lietošanai jābūt ar uzmanību.

Ko nozīmē šī mērvienība “IU”, kas tiek rakstīta uz D vitamīna produktu iepakojumiem? Varbūt to var salīdzināt, piemēram, ar laiku, kas pavadīts saulē?

IU – no angļu valodas international units. Latviešu valodā tās būtu starptautiskās vienības jeb SV – viena no mērvienībām, kā apzīmē D vitamīna devu preparātā. Otra mērvienība, ko izmanto retāk – mikrogrami jeb mcg. Ja apstarotu ar ultravioleto starojumu (atbilstoša garuma viļņiem) 100% visas ķermeņa virsmas, tas būtu līdzvērtīgs 10 000 SV jeb 250 mcg D vitamīna. Sestā daļa ķermeņa virsmas savukārt atbilst 400 SV jeb 10 mcg.

Ko jūs domājat par uztura bagātinātājiem, kas satur D vitamīnu?

Uztura bagātinātāji ir labs veids, kā uzlabot D vitamīna līmeni organismā. Bet tiem ir jābūt no uzticamiem ražotājiem un pārbaudītiem.

Kā īsti D vitamīns iedarbojas organismā?

D vitamīns organismā aktivizējas, un izveidojas aktīvā forma, kas piesaistās pie praktiski visām organisma šūnām un rada dažādus efektus – imūnās sistēmas darbības, muskuļu darbs, kaulu veidošanās utt.

Cik ilgi iekšķīgi uzņemts D vitamīns saglabājas organismā?

D vitamīna līmenis organismā samazinās jau 2-3 nedēļas pēc pēdējās devas ieņemšanas.

Vai jūs ieteiktu D vitamīnu papildus uzņemt arī bērniem? Kā D vitamīns ietekmē bērna attīstību un tieši uz kādu attīstību tas attiecas – fizisko, garīgo, psiholoģisko vai mentālo?

Bērnam jāsaņem D vitamīns no mātes jau grūtniecības laikā. Grūtnieces D vitamīns tiks nodots arī bērnam. Pēc dzimšanas D vitamīns jāturpina lietot vecumam atbilstošās devās. Pietiekams D vitamīna līmenis saistīts ar daudziem ieguvumiem, piemēram, tādu slimību kā bronhiālā astma, multiplā skleroze vai 1.tipa cukura diabēts risks ir daudz mazāks bērniem ar optimālu D vitamīna līmeni. Bērns būs aktīvs, būs labs miegs un koncentrēšanās spējas.

Vai jūs ieteiktu arī vasarā uzņemt papildu D vitamīnu?

Jā.

Kas notiek, ja netiek ievērots devu uzņemšanas cikls? Vai tam ir stingri jāseko?

Nav lietošanas ciklu vai kursu. Jālieto visu laiku. Pārtraucot D vitamīna lietošanu, organisms izmantos savas rezerves un līmenis kritīsies jau pēc 2-3 nedēļām. Vasarā arī nav jātaisa pārtraukumi.

Kā cilvēks, kurš uzsācis D vitamīna kursu, var pateikt, ka tas iedarbojas? Kādi ir šie uzlabojumi, ko tas sniedz?

Uzlabosies vispārējā pašsajūta, mazināsies nogurums, mazāks saaukstēšanās biežums. Bet, lai pārliecinātos, ka tas nav placebo efekts, jāveic analīzes. Piemēram, 3-4 mēnešus regulāri jānolieto D vitamīns, tad jāskata analīzes.

Piedalies izaicinājumā arī Tu!

Seko līdzi Samantai viņas imunitātes uzlabošanas maratonā un piedalies izaicinājumā arī Tu! Aerosolu lietot ir ļoti vienkārši – vienu reizi dienā iesmidzini D vitamīnu mutē, un tas ātri uzsūksies. Viena pudelīte nodrošinās regulāru D vitamīna devu 100 dienām, lietojot vienu izsmidzinājumu dienā.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.

Reklāmas raksts sadarbībā ar TEVA