foto: AFP/Scanpix
PVO aicina pastiprināt pasākumus cīņā ar jauno koronavīrusa paveidu
Saskaņā ar PVO aplēsēm jaunais koronavīrusa paveids Eiropā var aizstāt citus paveidus.
Esi vesels
2021. gada 7. janvāris, 14:14

PVO aicina pastiprināt pasākumus cīņā ar jauno koronavīrusa paveidu

Jauns.lv / LETA

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceturtdien aicinājis pastiprināt pasākumus, lai ierobežotu koronavīrusa jaunā, lipīgākā paveida izplatīšanos.

PVO Eiropas biroja vadītājs Hanss Klige preses konferencē sacīja, ka pašreizējā situācija var iezīmēt krasas pārmaiņas pandēmijas gaitā.

Eiropai pašlaik jācīnās gan ar straujo jaunā koronavīrusa izplatīšanos, gan ar jauno vīrusa paveidu.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon

"Šī ir satraucoša situācija, kas nozīmē, ka īsu laika periodu mums jādara vairāk, nekā esam darījuši līdz šim, un jāpastiprina sabiedrības veselības un sociālie pasākumi, lai būtu droši, ka varam izlīdzināt aso vertikālo līniju vairākās valstīs," sacīja Klige.

Lai gan ir normāli, ka vīruss laika gaitā mainās, un jaunais variants, pēc visa spriežot, neizraisa smagākus simptomus, jaunā paveida pastiprinātais lipīgums rada pamatu bažām, norāda PVO Eiropas birojs.

"Bez pastiprinātas kontroles, lai palēninātu tā izplatību, būs lielāka ietekme jau uz tā noslogotajām (..) veselības aprūpes iestādēm," sacīja Klige.

PVO Eiropas reģionālā direktora ierosinātie pasākumi ir visiem jau zināmi, tostarp prasības obligāti valkāt maskas, ierobežot sociālo distancēšanos, saglabāt fizisku distanci un rūpīgi mazgāt rokas, bet šos pasākumus nepieciešams pastiprināti ievērot.

Šie pasākumi apvienojumā ar adekvātu testēšanu, karantīnu un izolāciju un vakcināciju būs iedarbīgi, ja visi tos ieveros, sacīja Klige.

PVO Eiropas birojs aptver 53 valstis, tostarp Krieviju un vairākas valstis Vidusāzijā, un 22 valstis reģionā reģistrējušas jaunā vīrusa paveidu.

Saskaņā ar PVO aplēsēm jaunais paveids Eiropā var aizstāt citus paveidus.

Jaunā koronavīrusa pandēmija Eiropu ir skārusi smagi - reģistrēti vairāk nekā 27,6 miljoni inficēšanās gadījumu un 603 000 nāves gadījumu.

PVO Eiropas birojs aplēsis, ka mirstības pieaugums 2020.gadā bijis piecas reizes lielāks nekā 2019.gadā un trīs reizes lielāks nekā 2018.gadā.