foto: LETA
Aizvadītās nedēļas laikā ar Covid-19 sasirguši vairāk nekā 500 mediķu
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Bīstamo infekciju nodaļas personāls gatavojas Covid-19 pacientu aprūpei.
Dzīvības loterija
2020. gada 13. decembris, 19:53

Aizvadītās nedēļas laikā ar Covid-19 sasirguši vairāk nekā 500 mediķu

Jauns.lv / LETA

Pēdējās nedēļas laikā ar Covid-19 saslimuši 512 veselības aprūpes darbinieki, no tiem 378 ārsti, māsas un sanitāri, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

No kopējā saslimušo skaita tiem, kam zināms infekcijas avots, 12% vīrusu saķēruši ārstniecības iestādēs. Kopš pandēmijas sākuma saslimis pusotrs tūkstotis ārstu, māsu un sanitāru. Veselības aprūpes iestādēs inficējušies 1200 pacientu un klientu.

Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško atzīst, ka pašreiz Covid-19 pacientu ārstēšanā iesaistās maksimāli visi, lai arī varbūt tas nav attiecīgais ārstējošais profils.

Raidījums arī noskaidrojis, ka tagad pašizolācijā vairs nesūta visus mediķus, kam bijis kontakts ar Covid-19 pozitīvām personām.

Tāpat "Nekā personīga" vēsta, ka jau šobrīd sociālās aprūpes centros Covid-19 pozitīvi darbinieki, kam nav slimības simptomu, aprūpē inficētos iemītniekus. Un arī Latvijas Onkoloģijas centrā, kur saslimuši gan darbinieki, gan pacienti, tāda iespēja esot apspriesta.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstniecības direktors Haralds Plaudis raidījumam sacīja, ka droši vien tas ir apsverams jautājums un jāskatās, kā dinamikā attīstīsies situācija. "Šobrīd es nevaru ne apstiprināt, ne noliegt," viņš teica.

Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš uzsvēra, ka šobrīd līdz tam mēs vēl neesam nonākuši, bet situācija kļūs arvien grūtāka un, redzot citu valstu pieredzi, līdz tam mēs arī varētu nonākt.

Veselības ministrija prognozē, ka uz Jauno gadu slimnīcās varētu būt ap 1000 Covid-19 pacientiem, un tam arī notiekot gatavošanās. Tikmēr Vašingtonas Universitātes pētījumu centrs prognozē, ka janvāra vidū Latvijā slimnīcās nonākušo skaits var tuvoties pusotram tūkstotim.

Raidījums vēsta, ka rudens sākumā Katastrofu medicīnas centrs piedāvāja ārkārtas risinājumu - Covid-19 slimniekus, kam nav citu blakusslimību, novirzīt uz lauku slimnīcām. Tā netiktu apdraudēta neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana lielajās ārstniecības iestādēs. Centrs rosināja veidot hibrīdslimnīcas - tikai Covid-19 ārstēšanai atvēlētas ēkas vai hospitāļus. Tomēr Veselības ministrija ieceri tālāk nevirzīja.

Jau ziņots, ka patlaban stacionēti 760 Covid-19 pacienti, no tiem 723 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 37 ar smagu slimības gaitu.