foto: Shutterstock
Šauļos piedzimis pirmais mazulis, kurš inficēts ar Covid-19
Inficētais zīdainītis piedzimstot izskatījies vesels, viņs bijis apmēram 3,5 kg smags, un par viņa veselību nekādu bažu vai aizdomu sākotnēji nebija.
Esi vesels
2020. gada 17. novembris, 14:27

Šauļos piedzimis pirmais mazulis, kurš inficēts ar Covid-19

Jauns.lv

Republikāniskās Šauļu slimnīcas Mātes un bērna klīnikā dienasgaismu ieraudzījis Lietuvā pirmais Covid-19 inficētais jaundzimušais. Plašāk par viņa dzimšanas apstākļiem Lietuvas medijos stāsta slimnīcas Jaundzimušo nodaļas koordinatore Vaida Aleksandravičiene.

Slimnīcas darbiniece atklāj, ka inficētais zīdainītis piedzimstot izskatījies vesels, viņs bijis apmēram 3,5 kg smags, un par viņa veselību sākotnēji nekādu bažu vai aizdomu nebija. 

Patlaban mazulis jau ir mājās - 4 dienu vecumā viņš no ārstniecības iestādes ir izrakstīts. Viņa pašsajūta ir laba, Lietuvas portālam Delfi.lt apstiprina mediķi.

Slimnīcas pārstāve neslēpj - mazuļa pozitīvais Covid-19 tests bijis pārsteigums. Veikuši atkārtotu testu, arī tas bijis pozitīvs, tātad mazais patiešām ir inficēts - tā nebija kļūda.

Pirmo diennakti slimnīcas darbinieki bijuši mazliet satraukti - mazuļa deguns izskatījies uztūcis, mazliet bijušas tādas kā iesnas. Tad nu divas diennaktis viņš novērots pastiprināti, īpašu uzmanību pievēršot elpceļu funkciju vērošanai. Ik pēc 8 stundām ticis novērtēts zīdaiņa vispārējais veselības stāvoklis. Bet nopietnāku komplikāciju un problēmu, par laimi nav bijis.

Trešajā dienā jau bērna veselība bijusi stabila, tad mediķi vēl diennakti viņu novērojuši, un pēc kopumā 4 diennaktīm abi ar māti izrakstīti un devušies mājup, stāsta Aleksandravičiene.

Mazuļai mātei Covid-19 atklāts vien slimnīcā un, pēc Aleksandravičienes teiktā, dzemdētājai koronavīrusa simptomi nav konstatēti.

Šauļu slimnīcā šī nav pirmā grūtniece, kurai konstatēta inficēšanās ar Covid-19. Šādiem gadījumiem ir izveidotas speciālas izolētas palātas, un, ja viss ir labi, tad māte ar mazuli paliek kopā palātā. Ja būtu veselības problēmas - šim nolūkam jaundzimušo nodaļā ir daži inkubatori, kur mazie varētu tikt ievietoti, taču, pēc slimnīcas pārstāves teiktā, nevienai Covid-19 pozitīvo jauno māmiņu vēl nav nācies izolēt no viņas jaundzimušā mazuļa.

Pēc Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra datiem 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 17.novembrī Lietuvā ir 700,7. 

Šauļu slimnīca, kur ārstējas pirmā ar koronavīrusu inficētā paciente Lietuvā

gallery icon
14