Runā speciālists
2020. gada 17. oktobris, 17:30

Perevoščikovs: profesionālais sports nav galvenais faktors Covid-19 izplatībā

Jauns.lv / LETA

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs neuzskata, ka profesionālais sports ir galvenais faktors, kas veicina vispārējo situāciju Covid-19 izplatībā.

Perevoščikovs norādīja, ka profesionālā sporta pārstāvji ir pietiekami izolēti no pārējās sabiedrības. Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" gadījums liecina, ka šajā komandā diezgan regulāri visus pārbauda uz Covid-19 un saslimušie, kā arī izolācijā esošie, pietiekami rūpīgi tiek nošķirti no pārējās sabiedrības.

Eksperts vērsa uzmanību, ka jau iepriekšējā reizē, kad konstatēts Covid-19 minētajā komandā, tālāka plaša infekcijas izplatīšanās netika konstatēta. Rīgas "Dinamo" testēšana un uzraudzība tiek realizēta tik intensīvi, kā nenotiekot par medicīnas darbinieku vidū.

"No vienas puses, izskatās dramatiski, cilvēkiem komentējot, ka it kā pasaules gals pienācis. Tajā pašā laikā neviens nepievērš uzmanību, ka reāla situācija ir izveidojusies Vecpiebalgas novadā, kur diezgan intensīvi izplatījusies šī slimība," viņš norādīja.

"Nedomāju, ka profesionālais sports ir galvenais faktors, kas veicina vispārējo situāciju. Protams, savā starpā šīs nozares cilvēki inficējas, bet profesionālajā sportā, vismaz Rīgas "Dinamo", pietiekami labi iekšienē tiek kontrolēta situācija. Toties neprofesionālajā sportā mēs redzam, ka izplatīšanās notiek," skaidroja Perevoščikovs.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) vēlas uzklausīt ekspertu viedokļus par problēmas risināšanas iespējām.

Jau ziņots, ka saslimšana ar Covid-19 vakar apstiprināta 13 ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Rīgas "Dinamo" saistītiem cilvēkiem.

No 188 vakar konstatētajiem saslimšanas gadījumiem 13 inficēšanās gadījumi konstatēti cilvēkiem, kas atgriezušies no Baltkrievijas. 

Tāpat ziņots, ka 21.septembrī Rīgas "Dinamo" saslimšana ar Covid-19 tika konstatēta pieciem hokejistiem un diviem personāla darbiniekiem, taču vēlāk inficēto skaits pieauga līdz 11 personām - deviņi spēlētāji un divi apkalpojošā personāla darbinieki.

No šodienas līdz 6.novembrim iekštelpās nedrīkst notikt sporta grupu nodarbības.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību, no šodienas līdz 6.novembrim visā valstī sporta treniņi grupās varēs notikt tikai ārpus telpām vai attālināti, neizmantojot kopīgās ģērbtuves.

Telpās treniņi varēs norisināties tikai individuāli.

Šī prasība attiecas arī uz sporta klubiem, bet neattiecas uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta treniņiem pieaugušajiem.

Tāpat līdz 6.novembrim aizliegts organizēt sporta pasākumus, piemēram, sacensības. Tiesa, šī prasība neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem.