foto: LETA
Profesors: palielinoties Covid-19 saslimstībai Igaunijā un Lietuvā, tā varētu pieaugt arī Latvijā
Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis.
Runā speciālists
2020. gada 27. augusts, 12:53

Profesors: palielinoties Covid-19 saslimstībai Igaunijā un Lietuvā, tā varētu pieaugt arī Latvijā

Jauns.lv / LETA

Ņemot vērā, ka Lietuvā un Igaunijā pieaug Covid-19 saslimstība un starp Baltijas valstīm var brīvi pārvietoties, likumsakarīgi saslimstība varētu palielināsies arī Latvijā, šādu viedokli paudis Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saslimstības pieaugums novērojams arī vairumā Eiropas valstu, tāpēc profesors neizslēdz, ka arī Latvijā varētu tikt novērotas līdzīgas tendences.

Pārējās Baltijas valstīs novērotais Covid-19 saslimstības pieaugums Briģim sagādā bažas. Patlaban gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem Lietuvā ir pietuvojies 16 gadījumu robežai. Ja šis rādītājs pārsniegs šo atzīmi, ieceļojot Latvijā no Lietuvas, nāksies ievērot divu nedēļu pašizolāciju. 

Šo ierobežojumu joprojām var apiet un nereti nevar izsekot, vai prasība patiesi tiek ievērota, tomēr, profesora ieskatā, tas ir vienīgais ierobežojums, kas varētu tikt attiecināts uz Lietuvu. Sauszemes robežu, pēc epidemioloģijas katedras vadītāja paustā, noslēgt nevar un tas netiks darīts.

Komentējot otrdien Latvijā fiksētos 18 jaunos Covid-19 gadījumus diennakts laikā, Briģis mudināja neizdarīt priekšlaicīgus secinājumus. "Pēc vienas dienas pieauguma neko nevar secināt," sacīja Briģis.

Raugoties uz pēdējā laika Covid-19 izplatības tendencēm Latvijā, profesors atzīmēja, ka "skaitļi ir mazi un šāds svārstību diapazons ir pieļaujams".

Kā vēstīts, trešdien Slimību profilakses un kontroles centrs ziņoja par 18 jaunatklātiem Covid-19 inficēšanās gadījumiem iepriekšējās diennakts laikā. Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) šajā kontekstā sociālajā vietnē "Twitter" pauda, ka tik liels Covid-19 atklāto gadījumu skaits vēl nenozīmē, ka būtu jāpastiprina ierobežojumi.

"Pēc ilgāka laika mazskaitļu statistikas 18 šķiet ļoti daudz.Tas liek apzināties, ka jāturpina būt atbildīgiem un piesardzīgiem. Bet tas vēl nenozīmē, ka jāpastiprina ierobežojumi," atzīmē politiķe.

Par ierobežojumu pastiprināšanu, pēc Viņķeles paustā, varēs spriest pēc nākamo dienu rādītājiem. Ministre akcentē, ka tikai ar sabiedrības līdzdarbību var ierobežot Covid-19.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās