foto: LETA
Pacienti "Baltajam sarakstam" iesaka 27 ārstus, kas atklājuši melanomu
Esi vesels
2020. gada 2. jūnijs, 09:11

Pacienti "Baltajam sarakstam" iesaka 27 ārstus, kas atklājuši melanomu

Jauns.lv

Noslēdzot melanomas modrības mēneša kampaņu "Balts arī ir skaisti", melanomas pacientu biedrība mājas lapā publicējusi "Balto sarakstu" ar 27 pacientu ieteiktiem ārstiem visā Latvijā, kas viņiem veiksmīgi atklājuši melanomu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pacienti "Baltajam sarakstam" nosaukuši 27 ārstus. No tiem lielākā daļa jeb 19 pēc specialitātes ir dermatologi, divi ir onkodermatologi, divi - ģimenes ārsti, divi - onkologi ķīmijterapeiti u.c. Minētie ārsti ir no astoņām Latvijas pilsētām – Rīgas, Jelgavas, Jēkabpils, Ventspils, Tukuma, Madonas, Varakļāniem un Ķekavas novada Valdlaučiem.

“Esam gandarīti, ka mūsu iniciatīva ir guvusi atbalstu un tagad ikvienam pacientam ar aizdomīgu ādas veidojumu, kam ir šaubas vai neziņa par ārsta izvēli, ir iespēja ienākt mūsu mājas lapā www.soliprieksamelnomai.lv un uzzināt par ārstiem, kas citiem ir veiksmīgi palīdzējuši atklāt šo nopietno slimību,” saka Olga Valciņa, biedrības "Soli priekšā melanomai" vadītāja.

Vairums pacientu atzīst, ka viņu nosauktais ārsts bijis iejūtīgs un vizītes laikā radījis drošības sajūtu. Tieši šis aspekts komunikācijā ar ārstiem nereti ir neapmierinošs, jo ne visi ārsti ir pietiekami vērīgi un zinoši, lai atklātu melanomu jau pirmajā vizītē un tās ārstēšana netiktu aizkavēta, uzsver Valciņa. Arī zinoši ārsti ne vienmēr pietiekami runā ar pacientu un izskaidro slimības gaitu, ārstēšanas nianses, kas pacientiem rada apjukumu, neziņu un bailes.

“Ar "Balto sarakstu" mēs, melanomas pacienti, šo praksi gribam mainīt un sekmēt, lai ikviens pacients jau pirmajā vizītē saņem iejūtīgu, profesionālu ārsta konsultāciju,” saka Valciņa.

Kā stāsta melanomas paciente Marina Burova, kopš viņa iesaistījusies biedrības darbā, jau vairāki cilvēki jautājuši viedokli par ārsta izvēli. “Par laimi, mana pieredze melanomas atklāšanā bija salīdzinoši veiksmīga. No pirmās vizītes līdz operācijai pagāja divi mēneši, ārsts bez kavēšanās nosūtīja uz Onkoloģijas centru, bet zinu, ka citiem pacientiem nav gājis tik gludi,” stāsta Burova.

“Mūsu kopīgi veidotais Baltais saraksts ir apliecinājums tam, ka pieredze melanomas ārstēšanā var būt veiksmīga. Tas iedrošina pacientus un dod ziņu, ka ir daudz labu ārstu, kas ir gatavi palīdzēt,” uzsver M. Burova.

Baltais saraksts arī turpmāk tiks regulāri papildināts. Pacienti arī turpmāk aicināti sazināties ar biedrību un dalīties pieredzē par ārstiem, kas palīdzējuši atklāt melanomu. Vairāk informācijas par Balto sarakstu, kā arī padomi dermatologa izvēlē atrodami mājaslapā www.soliprieksamelanomai.lv

2017. gadā Latvijā 230 cilvēki uzzināja par diagnozi “ādas melanoma”, no šīs slimības nomira 78 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. 2017. gada beigās kopumā Latvijā bija 2065 melanomas pacienti, no kuriem 1266 ar šo diagnozi dzīvoja ilgāk nekā piecus gadus. Melanoma ir agresīvākā un mainīgākā ādas audzēju forma, kas grūti padodas ārstēšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās