foto: LETA
Latvijā ar Covid-19 inficēto skaits pārsniedzis 300; trīs pacientiem slimība norit smagi
2020. gada 28. marts, 10:34

Latvijā ar Covid-19 inficēto skaits pārsniedzis 300; trīs pacientiem slimība norit smagi

Jauns.lv

Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC) aizvadītajā diennaktī konstatējis vēl 25 Covid-19 saslimšanas Latvijā, tādējādi kopējam inficēto skaitam pieaugot līdz 305.

Iepriekšējā diennaktī veikti 1046 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, infekcija apstiprināta 25 cilvēkiem.

Latvijā kopā veikti 12748 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 305 personām. 21 pacients stacionēts, 18 pacientiem slimības gaita ir viegla, bet 3 atrodas smagā stāvoklī.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka trim personām, kuru slimības gaita ir smaga, ir pneimonija un viņi ir skābekļa atkarīgi.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā, neprecizējot ārstniecības iestādi, kurā patlaban ārstējas pacienti ar smagu slimības gaitu, pastāstīja, ka, lai arī visi trīs pacienti atrdas Intensīvās terapijas nodaļā, viņu veselības stāvoklis ir stabils.

Pacientiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība, pastiprināti monitorējot veselības stāvokli. Divi pacienti ir ar abpusēju plaušu nespēju, un viens pacients ir vecumā virs 90 gadiem un dažādām saslimšanām.

Perevoščikovs trešdien preses konferencē paziņoja, ka epidemiologiem vairs neizdodas iegūt informāciju par vairāku Covid-19 slimnieku inficēšanās gaitu, līdz ar to uzskatāms, ka Latvijā ir sākusies Covid-19 transmisija sabiedrībā.

Līdz šim Covid-19 pārsvarā tika atklāta gados jaunākiem cilvēkiem, un, pēc speciālistu teiktā, tas liecina par epidēmijas agrīnu stadiju. Kā iepriekš skaidroja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis, "vispirms slimo jaunie un kustīgie, kas pēc tam inficē vecākos, mājās sēdošos".

Cilvēki ārkārtējās situācijas laikā atpūšas Rīgas parkos

gallery icon
24

Ņemot vērā minēto, Latvijas stratēģija Covid-19 apturēšanai pamatā būtu pastiprināti pievērst uzmanību gados jaunākajiem inficētajiem, kamēr viņi nav paspējuši inficēt seniorus, skaidroja Dumpis.