foto: unsplash.com
Viltīgā un klusā glaukoma – akluma cēlonis simtiem cilvēku Latvijā
Runā speciālists
2020. gada 11. marts, 15:37

Viltīgā un klusā glaukoma – akluma cēlonis simtiem cilvēku Latvijā

Jauns.lv

Glaukoma ir pasaulē otrs izplatītākais redzes zuduma cēlonis, kas skar vidēji 2 līdz 3 procentus Latvijas iedzīvotāju vecumā pēc 40 gadiem. Šobrīd Latvijā ir aptuveni 300 cilvēku darbspējas vecumā, kas ir pavisam zaudējuši redzi glaukomas dēļ. Lai informētu sabiedrību par aktualitātēm glaukomas diagnostikā un ārstēšanā, šodien Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā norisinājās Glaukomas dienai veltīta preses konference.

Preses konferenci atklāja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, RSU profesore Guna Laganovska, uzsverot nepieciešamību informēt sabiedrību par glaukomu: “Tā ir ļoti viltīga slimība. Lielākajā daļā gadījumu pacients var gadiem nenojaust par slimības esamību, jo nejūt nekādus simptomus. Taču brīdī, kad slimība ir progresējusi līdz pēdējai stadijai, iestājas pilnīgs un neatgriezenisks aklums, un cilvēks pat nejūt gaismu.”

foto: LETA
Informatīvs mateirāls par glaukomu, tās izraisītu invaliditāti, diagnostiku un ārstēšanu.

“Šobrīd Latvijā ir aptuveni tūkstotis pirmās grupas redzes invalīdu, kuri pilnībā zaudējuši redzi glaukomas dēļ. Trešā daļa šo cilvēku ir darbspējas vecumā,” statistiku atklāj Dr. Sandra Ausekle. Dr. Meiers brīdina, ka cilvēkiem, kam ģimenē ir glaukoma, ir 10 reižu lielāks risks slimības attīstībai. “Tāpat palielināts risks saslimt ar glaukomu ir cukura diabēta pacientiem, cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī tiem, kas lieto glikokortikoīdus saturošus medikamentus.”

foto: LETA
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ārsti Sandra Ausekle, Juris Vanags, PSKUS Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Guna Laganovska, PSKUS ārsti Ēriks Elksnis un Dairis Meiers piedalās preses konferencē, kurā informē par glaukomu, tās izraisītu invaliditāti, diagnostiku un ārstēšanu.

Dr. Juris Vanags aicina cilvēkus pārbaudīt acs spiedienu un veikt redzes lauka funkcionālus testus arī pirms rodas sūdzības. “Pacientiem, kam atklāta glaukoma, pārbaudes ir jāveic regulāri. Ieteicams tās veikt pie viena un tā paša ārsta, lai speciālists varētu novērot slimības gaitu un atbilstoši pielāgot ārstēšanu.”

Ja glaukomu atklāj laicīgi, visbiežāk slimības gaitu ir iespējams apturēt ar acu spiedienu samazinošiem pilieniem, taču pacienti ne vienmēr tos lieto regulāri.

“Diemžēl glaukomas pacienti mēdz nebūt līdzestīgi. Acu pilieni, kas jālieto glaukomas gadījumā, var grauzt, sāpēt un būt nepatīkami acij, jo satur konservantus, kas ļauj tos ilgāk uzglabāt. Acs pēc pilienu lietošanas var būt apsārtusi, un pacients nekādu uzlabojumu uzreiz nejūt. Taču ir jāņem vērā, ka alternatīva pilienu lietošanai ir operācija vai neatgriezenisks redzes zudums,” brīdina Dr. Ēriks Elksnis.

foto: LETA
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ārsti Sandra Ausekle, Juris Vanags un PSKUS Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Guna Laganovska piedalās preses konferencē, kurā informē par glaukomu, tās izraisītu invaliditāti, diagnostiku un ārstēšanu.

Rīgas Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas ārsti aicina Latvijas iedzīvotājus nebaidīties no acu pārbaudēm un tās veikt regulāri. Lai nepieļautu, ka glaukoma atņem acu gaišumu, vecumā līdz 60 gadiem acu ārstu ieteicams apmeklēt vismaz reizi divos gados, bet pēc 60 gadu vecuma – vismaz reizi gadā.