foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
No koronavīrusa miris ķīniešu ārsts, kurš brīdināja par slimības uzliesmojumu
10. janvārī dakteris Lī pats sāka klepot un novēroja drudzi. Jau pēc divām dienām viņš tika nogādāts slimnīcā ar aizdomām par koronavīrusu.
2020. gada 6. februāris, 20:05

No koronavīrusa miris ķīniešu ārsts, kurš brīdināja par slimības uzliesmojumu

Jauns.lv

Ķīnas ārsts - oftalmologs Lī Veņlians, kurš mēģināja brīdināt kolēģus par koronavīrus uzliesmojumu Uhaņā, miris no šīs slimības, vēsta “The Guardian”.

Jau vēstīts, ka decembra beigās Ķīnas pilsētas Uhaņas varasiestādes mēģinājušas turēt ziņas par jaunā koronavīrusa izplatīšanos noslēpumā.

Kad ārsts - oftalmologs Lī Veņlians centās brīdināt kolēģus par slimības uzliesmojumu, pie viņa ieradās policijas pārstāvji, pieprasto pārtraukt šādu “baumu” izplatīšanu.

foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
10. janvārī dakteris Lī pats sāka klepot un novēroja drudzi. Jau pēc divām dienām viņš tika nogādāts slimnīcā ar aizdomām par koronavīrusu.

34 gadus vecais dakteris Lī koronavīrusa uzliesmojuma centrā – Uhaņā – strādāja decembrī, kad pamanīja septiņus aizdomīgus gadījumus, kas lika viņam domāt – šie cilvēki saslimuši ar SARS vīrusu, kas globālu epidēmiju izraisīja 2003. gadā.

Visi septiņi pacienti, viņaprāt, bija inficējušies Uhaņas jūras velšu tirgū. Tā kā ārsts domāja, ka sasirgušie, iespējams, inficējušies ar SARS vīrusu, tie tika izvietoti slimnīcas karantīnas zonā.

Lī bija viens no astoņiem cilvēkiem, kuru Ķīnas varasiestādes apsūdzēja par it kā nepatiesas informācijas izplatīšanu. Ārsts piekrita vairs neapspriest savas bažas par infekcijas slimību publiski.

Janvāra sākumā viņš ārstējis sievieti, kurai konstatēta glaukoma, nezinot, ka viņa ir inficējusies arī ar koronavīrusu. Lī, visticamāk, inficējies no šīs pacientes.

10. janvārī, kad Ķīna joprojām turpināja uzstāt uz to, ka jaunu nāves gadījumu nav bijis vismaz nedēļu, ārstam parādījies klepus un pēc tam arī drudzis. Divas dienas vēlāk viņš nonāca slimnīcā jau kā slimnieks nevis ārsts. Sasirguši arī viņa vecāki.

“The Global Times” “Twitter” ziņoja, ka Lī ceturtdien miris no koronavīrusa aptuveni mēnesi pēc saslimšanas. Pirms nāves Lī, kurš bija bērna tēvs un gaidīja pasaulē nākam otro bērniņu, savu klusēšanu pārtrauca jau no slimnīcas gultas.

“Ja amatpersonas agrāk būtu izpaudušas informāciju par epidēmiju, es domāju, ka tā būtu bijis daudz labāk. Jābūt lielākai atklātībai un caurspīdīgumam,” sacīja ārsts “The New York Times”.

Lī vecums un infekcijas lēnā attīstība rada bažas par koronavīrusa spēcīgo ietekmi. Lielākā daļa mirušo ir bijuši vecāki cilvēki ar veselības problēmām. Neesot gan zināms, vai Lī bijušas kādas problēmas ar veselību. 

10 dienu laikā uzbūvētā Huošenšanas slimnīca Uhaņā

Pēc 10 dienu intensīva darba celtnieki Ķīnā pabeiguši būvēt jauno slimnīcu Uhaņā, kurā paredzēts ārstēt ar koronavīrusu saslimušos. Jau šodien ...

gallery icon
16