Esi vesels
2019. gada 22. novembris, 11:06

Centrālajā dzelzceļa stacijā varēs veikt bezmaksas HIV testu

Jauns.lv / LETA

Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā 23.novembrī no plkst.12 līdz 16 būs iekārtots HIV testpunkts, kurā bez maksas varēs veikt HIV testu, aģentūrai LETA pavēstīja Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Novembra otrajā pusē, tieši pirms Pasaules AIDS dienas, ko atzīmē 1.decembrī, vairāk nekā 30 Eiropas valstīs norisinās ikgadējā Eiropas HIV testēšanās nedēļa, kuras mērķis ir palielināt sabiedrības informētību par to, cik svarīgi ir savlaicīgi un regulāri veikt HIV testu. Latvijā HIV testēšanas aktivitātes šogad notiek no 19.novembra un turpināsies līdz 30.novembrim kampaņas "HIV. Bīstami ir nezināt" laikā.

Kā pastāstīja Upmace, Latvijā daļa sabiedrības joprojām dzīvo maldīgos priekšstatos, ka HIV izplatās tikai specifiskās, ierobežotās sabiedrības grupās, tomēr jau otro desmitgadi HIV ir pārkāpis šo grupu robežas un var apdraudēt ikvienu sabiedrības locekli. 

Viņa norādīja, ka kopējais HIV reģistrēto gadījumu skaits tuvojas 8000. Lielākā daļa pacientu HIV iegūst seksuālu kontaktu laikā, tie ir vidēja vecuma cilvēki ar labu izglītību, darbu un sociālo statusu. Tādēļ Testēšanas nedēļas laikā ikviens tiek aicināts uzzināt savu HIV statusu.

"HIV jomā efektīvākā profilakse infekcijas ierobežošanai ir ārstēšana - HIV pozitīvs cilvēks, kas lieto zāles atbilstoši ārsta ieteikumiem, neturpinās inficēt citus. Taču, lai ārstētos, ir jāzina savs HIV statuss, un HIV tests ir vienīgais veids, kā to noskaidrot," pavēstīja Upmace.

Tāpat viņa norādīja, ka Latvijā pārāk maz cilvēku veic HIV testu - ceturtā daļa nezina, ka viņi ir inficēti ar HIV, un turpina izplatīt infekciju.

"Arī ārstējas mazāk nekā puse no cilvēkiem, kas zina, ka viņiem ir HIV. Pārējie diemžēl turpina izplatīt infekciju. Tādēļ ikkatrs HIV tests, ikkatrs konstatētais gadījums un ikkatrs pacients, kas ārstējas, pasargā citus no inficēšanās," akcentēja Upmace.

2018.gada laikā Latvijā apstiprināti 326 jauni HIV gadījumi, un Latvija jauno HIV gadījumu skaita ziņā, attiecinot pret iedzīvotāju skaitu, ieņem pirmo vietu Eiropas Savienības valstu starpā.

Šobrīd Latvijā dzīvo ap 6000 cilvēku ar HIV, taču starptautiskā projekta "HERMETIC" pētījums, ko Latvijā veica Rīgas Stradiņa universitāte, liecina, ka patiesais inficēto skaits Latvijā ir par 1800 cilvēkiem lielāks. Tātad savu HIV statusu nezina ceturtā daļa no HIV inficētajiem.