foto: Shutterstock
Sīks punktiņš, kas izrādījās liktenīgs: 27 gadus vecā Džeida atklāj savu stāstu par vēzi
2019. gada 25. augusts, 06:39

Sīks punktiņš, kas izrādījās liktenīgs: 27 gadus vecā Džeida atklāj savu stāstu par vēzi

Jauns.lv

27 gadus vecā Džeida Oforda mazu tumšbrūnu punktiņu uz savas rokas pamanīja pērnajā gadā. Tad meitene vēl neaizdomājās, ka niecīgais brīdinājuma signāls izmainīs viņas dzīvi par 360 grādiem.

Džeida no Volongonas, Austrālijā, bija veselīga jauniete, kura ne mirkli nebija iedomājusies, ka niecīgais punktiņš uz viņas rokas nav parasta dzimumzīme, bet gan ļaunas slimības priekšvēstnesis.

Tā kā Džeidas ķermeni klāja pavisam maz dzimumzīmju, mazais, gludu kontūru un viendabīgas krāsas veidojums uz rokas meiteni īpaši neuztrauca, līdz brīdim, kad viņa pamanīja – plankumiņš kļūst arvien tumšāks. 

“Lai gan es nebiju īpaši apzinīga veselības jautājumos, nolēmu dzimumzīmi parādīt ģimenes ārstam. Viņš paskatījās, bet teica, ka man neesot par to jāuztraucas, punktiņš izskatoties pilnīgi normāls, bez jebkādām sliktām pazīmēm,” stāsta Džeida. 

"Vēlāk "Instagramā" atradu kontu, kurā salīdzināti labdabīgi ādas veidojumi ar tiem, kas varētu izrādīties ļaundabīgi. Paskatījos uz savu roku un sapratu, ka kaut kas īsti labi tur nav, tāpēc divas nedēļas vēlāk izlēmu aiziet arī pie dermatologa, kurš arī uzstādīja diagnozi – īpaši retas formas ādas vēzis,” stāsta Džeida. 

Ārsti meitenei paskaidroja, ka viņa ieradusies pēdējā brīdī. Ja dzimumzīme tiktu ignorēta vēl gadu vai divus, tad audzējs būtu varējis izplatīties uz limfmezgliem, kas to izsētu pa visu ķermeni. 

Džeidai tika veikta operācija, kuras laikā izņemts liels laukums ādas. “Es jūtu, ka man savs stāsts ir jāizstāsta pasaulei. Neviens no maniem draugiem regulāri nedodas pie dermatologa pārbaudīt ādas stāvokli. Arī es pirms diagnozes nepievērsu uzmanību tādiem sīkumiem. Ejot ārā pat nelietoju saules aizsargkrēmu. Taču nu es vēlos, lai visi zina, ar ko tāda bezatbildība var beigties,” stāsta Džeida. 

Mediķi visā pasaulē aicina cilvēkus regulāri pārbaudīt ādu un, ja redzamas kaut nelielas izmaiņas, nekavējoties doties pie ārsta. 

Lai gan ādas vēzis ir viens no visvieglāk novēršamajiem audzējiem, jo tā ir vienīgā vēža forma, ko var redzēt, viegli pamanīt, cilvēki reti pievērš pastiprinātu uzmanību savam ādas stāvoklim. 

Tēmas